Svet Rôzne

Dávajte si pozor na nákup drahých kameňov v zahraničí: Môže ísť o bezcenné kusy

Spríjemniť si exotickú dovolenku nákupom drahokamu, najmä v mieste ich výskytu, nemusí byť vždy ten najlepší nápad. Tvrdí to predseda Slovenského gemologického inštitútu (SGI) v Trenčíne Martin Mikuš.

Ilustračný obrázok k článku Dávajte si pozor na nákup drahých kameňov v zahraničí: Môže ísť o bezcenné kusy
Zdroj: TASR

SGI podľa Martina Mikuša už na svojich zariadeniach identifikoval viacero lacných syntetických kameňov, kúpených za cenu drahých prírodných. Zároveň odhalil prípady ďalšieho sofistikovaného spôsobu podvodných dovolenkových predajov.

Zahŕňa ponuku zdanlivo vysokokvalitných drahých kameňov, pričom v skutočnosti ide o ich takmer bezcenné falzifikáty, vyrobené dômyselnou technológiou úpravy prírodných drahokamov najnižšej kvality, ktoré sú vypĺňané sklom. Výskyt falošných drahokamov, respektíve nimi osadených šperkov aktuálne zahrnuje široký okruh obľúbených dovolenkových destinácií, kam môžu zavítať aj Slováci. Sú to napríklad Čína, Thajsko, India, Srí Lanka, Dubaj, Brazília či niektoré krajiny afrického kontinentu.

„Sofistikovaným spôsobom sa upravujú najmä drahokamy viacerých odrôd zo skupiny korundov, medzi najznámejšími z nich sú rubín, ktorý je červenej farby a zafír, ten môže byť takmer všetkých farieb okrem červenej. Podstata úpravy rubínov spočíva vo vypĺňaní ich prasklín sklom s vysokým obsahom oxidov olova, čo je materiál, ktorý sa indexom lomu svetla blíži vlastnostiam uvedenej odrody drahokamu. Efektívne to maskuje chyby v prírodnom kameni nízkej kvality. Výsledkom je extrémne zlepšenie vizuálnej čistoty – kvality – týchto drahokamov,“ uviedol Mikuš.

Nebezpečenstvo, že turista sa dá zlákať na jeho nákup, podľa neho zvyšuje legislatíva niektorých krajín, umožňujúca vydávať na takto upravované kamene certifikáty ako na pravé.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM