Lucia Lauková Regióny Rôzne

Delegácia indonézskeho parlamentu navštívila akademickú pôdu SPU v Nitre

SPU v Nitre navštívila indonézska delegácia. Prejavili záujem o ďalšiu spoluprácu s nitrianskou univerzitou.

Ilustračný obrázok k článku Delegácia indonézskeho parlamentu navštívila akademickú pôdu SPU v Nitre
Zdroj: SPU Nitra

SPU v Nitre navštívila 11. septembra 17-členná delegácia indonézskeho parlamentu vedená veľvyslankyňou Indonézskej republiky v Slovenskej republike Adiyatwidi Adiwoso. Informovala nás o tom hovorkyňa SPU v Nitre, Renáta Chosraviiová. Hostí prijal rektor univerzity Peter Bielik. Na stretnutí boli prítomní aj prorektori SPU, dekani a zástupcovia fakúlt a riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech, Tatiana Bojňanská.

„Ako informoval rektor SPU Peter Bielik, SPU realizovala na medzinárodnej úrovni program pestovania rezistentných odrôd pšeníc v podmienkach tropického poľnohospodárstva pre podporu vzdelávania a výskumu,“ povedala Renáta Chosraviová z SPU v Nitre. V roku 2012 začalo v na SPU v Nitre študovať 5 indonézskych študentov.

Študijné pobyty

Jeho súčasťou bola aj odborná prax. „V súčasnosti títo mladí odborníci zabezpečujú v Indonézii obilný program v prospech rozvoja indonézskeho poľnohospodár­stva,“ prezradila Renáta Chorsraviová a zároveň dodala, že spolupráca bola príležitosťou aj pre slovenských študentov, ktorí cez rôzne študijné programy mohli navštíviť Indonéziu a študovať na tunajších univerzitách.

„Členovia indonézskej delegácie a vedenie SPU zhodnotili, čo sa za viac ako päť rokov spolupráce na základe medzivládnej dohody dosiahlo a na akej úrovni je v súčasnosti vzájomná kooperácia. Následne sa hovorilo o perspektívach rozvoja spolupráce,“ uviedla hovorkyňa SPU v Nitre, Renáta Chosraviová.

Záujem o spoluprácu

Záujem o ďalšiu spoluprácu prejavili obe strany. Indonézska strana má záujem pokračovať v programe pestovania rezistentných odrôd pšeníc v podmienkach tropického poľnohospodárstva, posilniť spoluprácu a zapojiť do nej viacero indonézskych univerzít, keďže Indonézia je štvrtá najväčšia krajina na svete a má 250 miliónov obyvateľov, ktorým treba zabezpečiť potraviny.

„Potravinová bezpečnosť je jednou z priorít našej vlády,“ povedala veľvyslankyňa. Na záver podľa Renáty Chosraviovej dodala, že Indonézia disponuje veľkými plochami pre poľnohospodárstvo, takže perspektívna by bola aj spolupráca v oblasti vývoja a implementácie nových technológií a poľnohospodárskej techniky.

Zdroj: SPU Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM