Webnoviny - Svet

Denné menu pre zMenu od Erika Bindera

WEBNOVINY.SK

Erik Binder: LENTAKTAK (Lentilková meditácia najvyššej oslobodzujúcej pravdy Foto: SITA/ Mimi Šramová Ten si svojich návštevníkov ´vychutná´ počas expozície s názvom Denné menu. Binder už tradične použil všetky dostupné materiály ktoré poskytla kuchyňa, potraviny a príroda.

Autor je známy tým, že dokáže vytvoriť obraz, objekt, video či inštaláciu takmer z čohokoľvek. Svoje inštalácie vytvára z elektroinšta­lačných materiálov, predlžovačiek, detských hračiek, rôznych módnych doplnkov, jedla či cukríkov alebo žuvačiek. Hrá sa so slovnými hračkami, vytvára rôzne nové slovné spojenia, výrazy a pomenovania pre svoju tvorbu, tvorí aj pod menom Kunst-Fu alebo Kunst-Fa (family).

Hlavným princípom jeho tvorby je hravá radosť z tvorivosti. Jeho tvorba je mimoriadne rozmanitá (od digitálnych manipulácií, cez multimediálne objekty a inštalácie, až po maľbosprejované plátna a skate-dosky. Pri technike spreja na plátno často necháva nástreky stiecť, čím im pridáva na zaujímavosti. Erik Binder: Diagnóza: Kollerióza, Zvieracia farma(O možnostiach manipulácie spoločenstiev prostredníctvom vlastníctva zdrojov) Foto: SITA/ Mimi Šramová Inšpiruje sa počas svojich ciest po svete, kde zbiera nápady a veľa fotí. Každá cesta má pre neho pridanú umeleckú hodnotu, v každej krajine ho fascinuje niečo iné. V Izraeli ho dostali hydranty, v Amerike mapy. Nevšedné nápady mu prináša bežný život ale aj vidiek. Veď kde inde by ste našli nápad pre spojenie päť obrátených kôs, natretých nazeleno, zasadených v kvetináči sťaby palma, s podtitulkom Lost last minute.

Denné menu vás zasýti farebnými lentilkami, ryžou, zaváraninami na poličke kde nechýbajú napríklad nakladané uhorky alebo brusnicové kompóty. Na svoje by si tu prišli aj mačky a súčasťou expozície su aj mravce poslúchajúce na slovo, zoradené presne v tvare v akom si autor praje. Binder s obľubou používa motív lebky, malí návštevníci mohli ochutnať jej lentilkovú verziu. Niektoré diela majú silný nádych erotiky, ako napríklad otvorený banán s jahodami s krycím názvom ´Lietadlo.´ Erik Binder: Klasické zátišie s ovocím (Lietadlo) Foto: SITA/ Mimi Šramová Binder sa narodil v roku 1974 v obci Hnúšť-Likier na východnom Slovensku. Študoval maľbu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde žije a tvorí. Na Binderovi je zaijímavé to, že tvorí vždy a stále, za pochodu. Inšpiruje sa dianím okolo seba, symbolmi dnešnej doby aj doby minulej, vníma všetkými zmyslami. Ovplyvňuje ho reklama, hip-hop, móda, počítačová grafika, grafity, kuchyňa, odpadové materiály. Jeho nápady su vtipné a trefné, a to nielen diela, ale aj ich názvy. Slovné hračky, prešmyčky a metafory tvoria nosnú časť názvov jeho diel.

Len nedávno vrátil z New Yorku, kde takmer 2 mesiace tvoril a vystavoval svoje diela v rámci expozície NYC Subway Kabala, ´mysticky´ inšpirovanou mapami metra.

V minulosti samostatne vystavoval v Prahe, vo Viedni, v Benátkach, Varšave a Berlíne. Takisto sa zúčastnil výstav v Poznani, Bari, Saint Etienne, Belehrade, Eisenstadte a Darmstadte.

Expozícia Denné menu na Drieňovej 34 bude návštevníkom k dispozícii do 25. novembra tohto roku.

Text, foto: Mimi Šramová

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM