Monika Földešiová Rôzne

Dennú dávku ovocia a zeleniny možno zabezpečiť aj za pomoci džúsov

Stravovacie návyky Slovákov charakterizuje nadmerný energetický príjem a vysoký príjem tukov, ktorý presahuje priemerné odporúčané výživové dávky o približne 40 percent.

Problematická je aj nevyváženosť podielu základných živín, nadmerná konzumácia cukru, jedálny lístok veľmi bohatý na soľ, ktorej spotrebujeme dvojnásobne viac, než sa odporúča. Podľa návrhu programu ozdravenia výživy obyvateľov, ktorý vypracovalo ministerstvo zdravotníctva, v jedle, naopak, chýbajú vitamíny B2 a C, minerály ako vápnik a stopové prvky, napríklad železo. Nedostatočná je tiež spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny. „V súčasnosti je najlepšou radou, čo sa týka stravovania, konzumovať ovocie a zeleninu, ktoré majú veľa živín a antioxidantov, a to už od detstva, pretože vtedy si deti osvojujú stravovacie návyky,“ uviedol gastroenterológ Miloš Bubán. Poznamenal, že nastavenie riadnych stravovacích návykov je najlepšou garanciou prevencie mnohých najrozšírenejších chronických ochorení vo vyspelej spoločnosti, ktoré sa môžu transformovať do komplexnejších problémov v dospelosti. „Napriek tomu, že Slováci si začínajú pomaly uvedomovať dôležitosť zmeny zaužívaného spôsobu stravovania, konzumácia ovocia je problémová. Týka sa to všetkých vekových skupín, hlavne však detí a starých ľudí.“ Svetová zdravotnícka organizácia odporúča vo všeobecnosti denne konzumovať minimálne 400 gramov zeleniny a ovocia. Za užitočnú alternatívu ako doplniť dennú konzumáciu ovocia a zeleniny považuje Bubán ovocné šťavy. „Aké sú bariéry, ktoré bránia ľuďom, aby jedli viac ovocia? Ľudia majú problém doniesť si ovocie alebo zeleninu napríklad do práce, pripraviť si ich, ošúpať. Jednou z možností, ako dosiahnuť, aby ste jedli päť porcií ovocia denne, je zakomponovať ho do každého vášho jedla a vybrať si ovocný džús na desiatu alebo olovrant,“ zhrnul Bubán. Zo štúdie Stravovacie zvyklosti Slovákov 2009 vyplýva, že napriek neustále propagovanému zdravému životnému štýlu na Slovensku pretrváva trend konzumovania v prvom rade chutných ako zdravých jedál. Pre takmer dve tretiny Slovákov je dôležitá predovšetkým chuť, aj keď je jedlo menej zdravé. Konzumácia zdravých jedál je veľmi dôležitá pre takmer štvrtinu obyvateľov Slovenska, sú to prevažne ženy a ľudia, ktorí dbajú o svoju hmotnosť a zdravú výživu. TASR informácie poskytla Jana Saskova z agentúry Omnipublic.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM