Webnoviny - Svet

Detenčný ústav v Hronovciach dostavajú koncom roka 2012

WEBNOVINY.SK

Detenčný ústav bude sídliť v rozostavanej budove, ktorú plánovala nemocnica použiť na hospitalizovanie svojich pacientov. Minulá vláda na zriadenie ústavu odsúhlasila 127 miliónov korún. V areáli Psychiatrickej nemocnice v Hronovciach v okrese Levice mal do konca roka 2009 vzniknúť detenčný ústav pre duševne chorých zločincov. Teraz sa odhaduje rok ukončenia projektu 2012. Stavba bude mať charakter väzenia, obohnaného vysokým múrom a ostatným drôtom a zabezpečeného elektronickým systémom. Na recidivistov bude dohliadať väzenská a justičná stráž a zhruba 40 zdravotníkov­.Foto: SITA/Mária PietováHRONOVCE 11. mája (WEBNOVINY) – Detenčný ústav pre duševne chorých zločincov v Hronovciach v okrese Levice má stáť koncom roka 2012. Výstavba sa začne v najbližšom období, v súčasnosti sa končí verejné obstarávanie na dodávateľa stavby.

Do súťaže sa prihlásili tri firmy, finálny výber by mal byť na budúci týždeň. Detenčný ústav vznikne v areáli Psychiatrickej nemocnice Hronovce. Ako agentúru SITA informoval jej riaditeľ Marek Zelman, výstavba bude trvať 18 mesiacov, skončiť by sa mala v októbri alebo novembri 2012. Investícia dosiahne 4 215 627 eur, peniaze uvoľnila vláda zo svojej rezervy.

Na detenčný ústav prestavajú rozostavanú budovu, z ktorej mal byť pôvodne nový nemocničný pavilón. Pre nedostatok financií sa tu stavebné práce skončili v roku 1995. Detenčný ústav bude mať tri nadzemné podlažia a 36 obytných jednotiek, ktoré budú jednoposteľové a dvojposteľové.

„Dokopy tu bude miesto pre 36 až 72 klientov, presne sa o tom rozhodne pri finalizácii organizácie práce,“ povedal Zelman. Táto kapacita podľa neho postačí, adeptov na umiestnenie v takomto ústave je na Slovensku niekoľko desiatok. Budova bude zvonka aj zvnútra patrične zabezpečená. Izby, resp. cely budú mať zabezpečené dvere aj okná, nábytok bude uspôsobený na to, aby sa nemohol stať zbraňou.

„Obyvatelia obce Hronovce sa spočiatku obávali, počas niekoľkých stretnutí s občanmi sa však podarilo tieto obavy rozptýliť,“ hovorí Zelman. Detenčný ústav doteraz na Slovensku chýbal. Duševne chorí zločinci, ktorí sú nebezpeční pre spoločnosť, v súčasnosti končia buď v psychiatrických nemocniciach, alebo vo väzení. Takéto zariadenia pre nich nie sú vhodné. V detenčnom ústave budú pod dohľadom lekárov aj bacharov. Pôvodne mal ústav stáť už v roku 2009, vláda však na tento účel nenašla dostatok finančných prostriedkov, vyčlenila ich až teraz. Umiestnenie páchateľov trestných činov do detenčného ústavu nariadi súd. V areáli Psychiatrickej nemocnice v Hronovciach v okrese Levice má vzniknúť detenčný ústav pre duševne chorých zločincov. Foto: SITA/Mária Pietová

„Na ceste je vládny návrh novely Trestného zákona, podľa ktorého by v takomto zariadení mohli byť umiestnení aj páchatelia, ktorí trpia duševnou poruchou a neboli odsúdení,“ dodal Zelman.

Takýchto ľudí je podľa neho v súčasnosti okolo 30. Stáva sa, keď sa prípad ani nedostane na súd, pretože trestné stíhanie zastavia pre nepríčetnosť páchateľa v čase spáchania činu.

Dnes ich umiestňujú na ochrannú liečbu do psychiatrickej nemocnice, kde však môžu ohrozovať svoje okolie. Takto sa napríklad postupovalo v prípade Martina K., ktorý pred časom na úteku z Psychiatrickej nemocnice vo Veľkom Záluží bezdôvodne zabil staršiu pani.

Po zastavení trestného stíhania pre nepríčetnosť ho umiestnili na psychiatriu. „Nie každý páchateľ trestnej činnosti s duševnou poruchou je adeptom na umiestnenie v detenčnom ústave. Sú duševné poruchy, ktoré sú náhle a akútne a dajú sa liečiť,“ zdôraznil Zelman.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM