Správy

Deti trávia až šesť hodín denne pred obrazovkou. Ako s tým bojovať?

Experti bijú na poplach! Počet hodín, ktoré strávia školáci na internete, nebezpečne rastie. Výsledok? Pribúda detskej obezity, naše deti bojujú s osamelosťou.

Ilustračný obrázok k článku Deti trávia až šesť hodín denne pred obrazovkou. Ako s tým bojovať?
Zdroj: raiffeisen bank

V digitálnej dobe je prirodzené, že čoraz viac našich aktivít sa odohráva na internete. Virtuálny svet je mimoriadne atraktívny aj pre našich potomkov. Všetko má však svoje hranice, a pre deti a tínedžerov to platí dvojnásobne. Výskumy dokazujú, že priveľa internetu a televízie vedie k detskej obezite a osamelosti. Riešením je viac športu.

Internetová epidémia

Čas strávený na internete narastá doslova ako epidémia. Podľa prieskumu britskej spoločnosti Childwise strávia deti vo veku 5 – 15 rokov denne priemerne tri hodiny za počítačom alebo so smartfónom v ruke. Oproti minulému roku je to nárast o polovicu.

Ratolesti slovenských rodičov nie sú na tom oveľa lepšie. Potvrdzuje to aj prieskum Deti a rodičia v kyberpriestore, ktorý vlani prezentoval Inštitút pre verejné otázky. Väčšina (85 percent) z oslovených detí priznala, že vydrží bez počítača, mobilných zariadení a internetu maximálne niekoľko dní. Približne tretina školákov si život bez nich nedokázala predstaviť.

K tomu treba ešte pripočítať viac ako dve hodiny sledovania televízie, ktorá je na prudkom zostupe v obľúbenosti. Zo sondy Childwise vyplynulo, že pred pätnástimi rokmi ju deti sledovali v priemere tri hodiny denne. Vlani to už bolo len 2,3 hodiny a dnes len 2,1 hodiny. Vytláčajú ju videoklipy, filmy a seriály na internete.

Prieskum potvrdil aj ďalší trend – aj keď deti neprestali čítať knihy, siahajú po nich čoraz menej. Ešte pred štyrmi rokmi čítali priemerne hodinu denne. Dnes sa tento čas scvrkol na slabú pol hodinu.

Následky sú vážne

Mnohí rodičia sa utešujú, že ak majú pod kontrolou, aké stránky dieťa na internete navštevuje, všetko je v poriadku. Nie je to však pravda. Ide totiž o pasívne strávený čas, ktorý neprispieva k fyzickému a sociálnemu rozvoju mladého človeka.

Americká akadémia pediatrov varuje, že deti do dvoch rokov by sa na obrazovku vôbec nemali dívať a tie staršie by tento čas mali obmedziť na jednu, maximálne dve hodiny denne. Inak hrozí zvýšené riziko obezity, depresií a zhoršeného prospechu v škole.

Pediatri zároveň zdôrazňujú, že ideálnym vyvážením pasívneho sledovania obrazovky je šport. Bez fyzickej aktivity hrozí dieťaťu zlé držanie tela, krivá chrbtica, slabé kosti a predovšetkým nadváha. Pri pravidelnom športovaní si tiež vytvorí skutočné priateľstvá, ktoré na sociálnych sieťach nenájde.

Šanca na zisk 1.000 eur

V mnohých lokalitách však chýba dostatok príležitostí, aby deti mohli rozvíjať pohybové aktivity. Riešením môže byť výzva Raiffeisen banky pre školy, mimovládne organizácie či samosprávy, aby prihlásili do súťaže projekty na podporu detského športu a získali príspevok 1.000 eur.

Môže ísť o organizáciu športového turnaja, rôznych súťaží, alebo zakúpenie materiálno-technického vybavenia pre miestny klub, krúžok alebo školu. O tom, či projekt získa financie, rozhodne verejnosť v hlasovaní.

Najdôležitejšie však je, aby rodičia sami aktívne išli svojim deťom príkladom a vytiahli ich spred obrazovky von na ihrisko alebo do prírody. Spoločne strávený čas pri športe a aktívnej hre je zároveň najlepším spôsobom, ako budovať zdravé rodinné väzby.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Šport zlepšuje známky v škole viac ako doučovanie

Foto – ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM