Monika Földešiová Rôzne

Dia výrobky áno alebo nie?

Diabetici sa často v obchode dožadujú DIA výrobkov. Myslia si, že patria medzi sladkosti, ktoré sú určené im – diabetikom, takže vplyv na glykémiu je zanedbateľný. Omyl.

Má teda význam pre diabetika dia kútik a kupovať si DIA výrobky? Odpoveď nepoteší okrúhlych maškrtníkov – diabetici, ktorí majú nadváhu, by nemali jesť ani diakeksíky alebo oblátky. Ostatní cukrovkári, keď vedia, že 1 SJ je 10g sacharidov a čítajú údaje na etikete, si jednoduchým prepočtom z gramov sacharidov ľahko vypočítajú, koľko SJ je v ktoromkoľvek výrobku a nemusí to byť práve „dia“. Aj výrobky s týmto označením sa započítavajú do obsahu SJ, hoci na niektorých z nich je naviac informácia „vhodné pre diabetika“.

Ako si má diabetik tieto výrobky prepočítať na SJ? Uvediem príklad na konkrétnom výrobku – kokosovej tyčinke. Sladkosť má hmotnosť 17g a na etikete výrobku je informácia, že 100g výrobku obsahuje 54,5 g sacharidov. Vypočítame, koľko SJ zodpovedá 1 balenie výrobku: 54,5 g : 10g (1 SJ) = 5,4 SJ x 0,17 = 0,9 SJ. Keď si chce diabetik pochutnať na uvedenej tyčinke, započíta si 1 SJ do počtu SJ na dávku inzulínu. Nevýhodou je, že údaje výrobca často uvádza drobným, málo čitateľným písmom. Väčším písmom je len informácia „Vhodné pre diabetika“. Pri počítaní sme sa presvedčili, že aj výrobky DIA musíme započítať do obsahu SJ v jedle. Len nepoučení diabetici sa nesprávne domnievajú, že výrobky s označením DIA, teda „vhodné pre diabetikov“, môžu konzumovať voľne. Odpoveď bude glykémia, ktorá bude po týchto výrobkoch stúpať síce pomalšie, ale tiež výrazne.

Existujú „prísne zakázané“ potraviny pre cukrovkárov? Správne edukovaný diabetik vie, že za istých okolností nemá nič zakázané. Vie o potravinách a ich vplyve na glykémiu. Sú však diabetici s nadváhou, a tí by zákusky a sladkosti naozaj nemali jesť. Diabetik s primeranou telesnou hmotnosťou, s glykémiami dlhodobo pod kontrolou, môže konzumovať akékoľvek jedlo, na ktoré má chuť, keď si ho vie správne vyhodnotiť na SJ a pokryť primeranou dávkou inzulínu. Sladkosti, prečo nie, keď ich nebudeme jesť denne a keď vieme, že pred zákuskom musíme mať primeranú glykémiu? Pre diabetikov 2. typu s primeranou hmotnosťou, môžeme odporučiť diazákusok, nie zákusky! Šetrime si svoj inzulín na kvalitnejšie potraviny, s vlákninou. Aj inak zdravým ľuďom sa nedoporučuje konzumovať sladkosti denne.

Čím sa dá utlmiť chuť na sladké? Niektorí tvrdia, že pohár 100%- nej paradajkovej šťavy vypiť nalačno (nie viac ako 100 ml), iným sa osvedčilo vypiť pohár čistej vody alebo zjesť malú porciu zeleniny v čase, keď sa nám zažiada siahnuť po tabuľke čokolády alebo inej sladkosti. Pevná vôľa je v nás a ťažko ju utlmí niečo, keď sami nebudeme chcieť odolať sladkostiam. Odvykať si na sladkú chuť by sme mohli začať aj dnes. Ako? Neoslaďme si kávu alebo čaj sladidlom, ale vychutnajme pravú chuť nápoja, bez sladkej chuti.

Zdroj: www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM