Správy

Diaľničiari sa vlani činili: Opravili 32 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) opravila v priebehu minulého roka 32 kilometrov (km) diaľnic a rýchlostných ciest a uskutočnila údržbu na ďalších takmer 36 km.

Ilustračný obrázok k článku Diaľničiari sa vlani činili: Opravili 32 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest
Zdroj: TASR

Diaľničiari zároveň v roku 2017 podľa hovorkyne NDS Michaely Michalovej pokračovali aj vo zvyšovaní bezpečnosti na diaľniciach a rýchlocestách.

„V roku 2017 sme celkovo obnovili a opravili zvodidlá v dĺžke 7,544 km, pokračovali sme tiež vo zvyšovaní bezpečnosti dopravy na úseku diaľnice D1 Ivachnová – Važec, kde sme zvodidlá vymenili a doplnili,“ priblížila Michalová.

Opravujú dopravné značenie

Diaľničiari zároveň podľa jej slov osadili a obnovili 6598 kusov (ks) retroreflexných dopravných gombíkov, ktoré prispievajú k lepšej orientácii za zlých poveternostných podmienok. „Opravili sme aj 47 ks tlmičov nárazov,“ vyčíslila hovorkyňa. V súčasnosti je tak podľa Michalovej osadením tlmičov nárazov ochránených viac ako 85 % križovatkových vetiev.

„Ďalej sme osadili vodiace dopravné zariadenia a okrem toho pokračujeme aj v aktualizácii zvislého aj vodorovného dopravného značenia,“ vymenovala. V rámci vodorovného dopravného značenia NDS zabezpečuje aj akustické vodorovné dopravné značenie, ktoré zvukom upozorní vodiča, že opúšťa jazdný pruh.

Diaľničná spoločnosť sa tiež podľa Michalovej snaží o to, aby pri každej diaľnici a rýchlostnej ceste bolo oplotenie, ktoré bráni lesnej zveri dostať sa na cestu. „Okrem doplnenia nového oplotenia obnovujeme už aj existujúce oplotenie. V roku 2017 sme opravili 7,430 km oplotenia, a to na úsekoch diaľnice D1 medzi križovatkami Fričovce a Široké a aj na dvoch úsekoch diaľnice D2,“ uviedla hovorkyňa.

Myslia aj na zver

Vďaka opravám existujúceho oplotenia sa podľa nej výrazne znížil pohyb zveri na diaľniciach a rýchlostných cestách. „V súčasnej dobe máme oplotené takmer všetky úseky prevádzkovaných diaľnic a rýchlostných ciest okrem tých, kde prebieha investičná činnosť,“ opísala.

Diaľničiari zároveň v minulom roku podľa Michalovej upravovali aj odpočívadlá. Napríklad na odpočívadlách Prejta a Dubnica doplnili mobiliár a celkovo ho vymenili na odpočívadle Jarovce. Okrem toho na viacerých odpočívadlách urobili vegetačné úpravy, vymenili poškodené smetné koše, alebo ich doplnili.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM