Webnoviny - Svet

Djokovičova séria trvá

WEBNOVINY.SK

Novak DjokovičFoto: SITA/APMADRID 8. mája (WEBNOVINY) – Druhý muž svetového rebríčka Novak Djokovič v rámci svojho útoku na absolútny vrchol tenisovej hierarchie prekonal štatisticky i psychologicky dôležitú bariéru: Srb na jubilejný desiaty pokus premiérovo v kariére zdolal lídra renkingu Rafaela Nadala zo Španielska na antuke. Zverenec Mariána Vajdu zvíťazil v nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji ATP World Tour Masters 1000 Mutua Madrid Open v Madride (dotácia 3,706 milióna eur) v súboji obojstranne vynikajúcej úrovne za 138 minút zaslúžene 7:5, 6:4.

Dvadsaťtriročný Belehradčan Djokovič síce v prvom dejstve pred 12 500 divákmi na Manolo Santana Stadium stratil náskok dvoch brejkov (4:0) a na príjme za stavu 5:4 nevyužil tri jednotlivé setbaly, ale ako returnujúci sa napokon predsa len dokázal presadiť v dvanástom geme, keď mu v tejto hre pomohli dve učebnicové „prasiatka“. V druhej časti „Nole“ okamžite dosiahol rebrejk na 1:1 (Nadalov brejk na 1:0 nastolil ohurujúci lob pomedzi nohy chrbtom k sieti), a hoci nezužitkoval šancu odskočiť prerazením servisu favorita na 3:1 a potom ani náskok 30:0 v ôsmom geme, zvládol napokon už rozhodujúci únik v desiatej hre. Pri druhom mečbale poslal Nadal bekhendový slajz vedľa.

„Neuveriteľné,“ skonštatoval Djokovič pod ťarchou emócií a dodal: „Vstupoval som dnes na kurt s vierou, že môžem zvíťaziť. Potreboval som byť agresívny, bol to skvelý zápas.“ Nadal, ktorého z hľadiska povzbudzovali aj futbalisti Realu Madrid Iker Casillas a Cristiano Ronaldo, povedal: „Skláňam poklonu tebe aj tvojmu tímu. To, čo predvádzaš v tomto roku, je naozaj neuveriteľné.“

Srb dominoval na víťazné údery 26:17, pričom obaja urobili po 27 nevynútených chýb. V prípade Španiela ide o nezvykle nepriaznivý pomer. Djokovič premenil 5 z 12 brejkbalov, Nadal 3 zo 6 možností. Španiel získal iba 56 % fiftínov rozohraných svojim prvým podaním a dokonca len 39 % po druhom. Srb dosiahol hodnoty 70%, resp. 52 %. Darili sa mu returny (v 7 z 11 gemov na príjme mal aspoň jeden brejkbal), ktoré často mali potrebnú dĺžku i kontrolovaný smer. Djokovič predviedol tvorivejší, sebavedomejší a aktívnejší výkon, ohuroval najmä bekhendovou istotou aj účinnosťou. V koncovke vstupného dejstva to vyzeralo, že Srba zrazí nepochopiteľne zlé riešenie zdanlivo jasného útoku pri skóre 5:3 a 30:0, ale Djokovič osvedčil aj veľkú mentálnu odolnosť.

Od januárových melbournských Australian Open dvojnásobný grandslamový šampión Djokovič s 35 tohtoročnými úspechmi z rovnakého počtu singlových vystúpení (vrátane Hopmanovho pohára) figuruje na druhom mieste v historickom poradí najdokonalejších vstupov do sezóny v tzv. otvorenej ére. Vedie Američan John McEnroe zásluhou 42 triumfov na začiatku roka 1984.

Djokovičova šnúra dovedna už 37 víťazstiev sa začala dvoma úspechmi v singli v decembrovom finále Davisovho pohára proti Francúzom. Stále platí, že Srb naposledy vo dvojhre prehral 27. novembra 2010 v semifinále „výberového“ šampionátu World Tour Finals v londýnskej hale O2 Arene s Rogerom Federerom. Švajčiara v roku 2011 zdolal už trikrát a posunul sa pred tohto grandslamového rekordéra z tretej na druhú priečku v hodnotení.

Tretí raz bez prerušenia si Djokovič poradil aj s Nadalom. O rok staršieho ľavorukého Malorčana prekonal aj vo finále na tvrdom povrchu v marci v kalifornskom Indian Wells a v apríli v Miami na Floride. Celkovo má proti Španielovi bilanciu 10:16, na najpomalšom podklade 1:9. Priamo v španielskej metropole sa rivalovi revanšoval za frustrujúcu predvlaňajšiu semifinálovú prehru 6:3, 6:7 (5), 6:7 (9). Zápas vtedy trval 4:03 h a Srb nevyužil 3 mečbaly. Teraz si odnáša 1000 bodov do hodnotenia a šek na 590 000 eur, zdolanému obhajcovi titulu patrí 600 bodov a 275 000 eur. Nadal sa v Madride radoval aj v sezóne 2005, ale vtedy ešte išlo o jesenný turnaj na tvrdom povrchu v hale.

Djokovič, ktorý sa v semifinále dostal zo 4:6, 1:3 proti Brazílčanovi Thomazovi Belluccimu, ukončil Nadalovu šnúru triumfov na antuke na hodnote 37. Španiel predtým naposledy neuspel na „tehlovej múčke“ 31. mája 2009 v osemfi­nálovom 4. kole parížskeho Roland Garros proti Švédovi Robinovi Söderlingovi. Na záver spomenutej sezóny zaznamenal dva úspechy v rámci finále Davisovho pohára proti Čechom, vlani pridal 22 triumfov na tomto podklade a v tejto sezóne 13. Prvých 5 si húževnatý ľavák pripísal pri dosahovaní už svojho siedmeho titulu bez prerušenia v Monte Carle, ďalších 5 v rámci zisku šiestej trofeje v Barcelone a 3 v areáli Caja Mágica (Argentínčan Juan Martin Del Potro proti nemu nenastúpil na 3. kolo). Zďaleka však neohrozoval vlastný antukový rekord v podobe 81 víťazstiev bez prerušenia.

Srb má po nedeli na konte 24 trofejí, z nich už 6 v tejto sezóne. Pred Madridom sa postupne radoval v Melbourme (Australian Open), Dubaji, Indian Wells, Miami a minulý týždeň v rodnom Belehrade. Nadal zostáva na 45 primátoch (2 tento rok – Monte Carlo a Barcelona) a musí si počkať na okrúhly 20 úspech na úrovni Masters 1000. Už s 19 titulmi „tisíckovej“ úrovne je na čele historického poradia pred Američanom Andrem Agassim a Švajčiarom Rogerom Federerom (po 17). Djokovič zatiaľ nazbieral 8 takýchto trofejí. Nadal má vo finále na antuke má bilanciu 31:3 (celkovo 45:16).

Nadal aj Djokovič sa budúci týždeň predstavia na ďalšom podujatí Masters 1000 na antuke v Ríme. Španiel začne v 2. kole proti postupujúcemu zo zápasu Paolo Lorenzi (Tal.) – Thomaz Bellucci (Braz.) a Srba vyzve úspešný z duelu Pablo Cuevas (Urug.) – Lukasz Kubot (Poľ.).

Dvojhra – finále: Novak Djokovič (Srb.-2) – Rafael Nadal (Šp.-1) 7:5, 6:4 za 138 minút SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM