Eva Viestová Krimi

Dlhoprstí v akcii: Zlodeji za 6 dní vykradli 2 domy aj byt

Prevencii pred krádežami vlámaním do bytov a rodinných domov treba venovať pozornosť nielen v čase, keď majitelia odchádzajú na letné dovolenky, ale počas celého roka. Ak chce majiteľ urobiť svoj byt alebo dom v čase svojej neprítomnosti bezpečnejší, nejde to bez vynaloženia finančných prostriedkov.

Ilustračný obrázok k článku Dlhoprstí v akcii: Zlodeji za 6 dní vykradli 2 domy aj byt
Foto: Slávka Kellová

Ako náš portál informovala krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, od začiatku roka evidujú policajti v Lučenci už tri prípady vykrádačiek. V dvoch prípadoch zlodej vykradol domy a v jednom byt.

„Polícia v Lučenci pátra po páchateľovi, ktorý sa v nedeľu v čase medzi 16.30 až 18.00 hodinou vlámal do bytu na ulici Pivničný rad v Lučenci. Na druhom poschodí vypáčil zamknuté vchodové dvere a z bytu ukradol zlaté šperky,“ povedala Faltániová. Ako ďalej doplnila, majiteľke bytu spôsobil krádežou a poškodením dverí škodu odhadnutú takmer na 3-tisíc eur. Poverený príslušník začal trestné stíhanie vo veci prečinu porušovania domovej slobody a prečinu krádeže.

V priebehu predchádzajúceho týždňa polícia v Lučenci riešila ďalšie dva prípady krádeží vlámaním do rodinných domov, ku ktorým došlo v utorok v čase keď majitelia boli v práci. Na ulici J. Kráľa páchateľ preskočil oplotenie domu, vypáčil vchodové dvere a z domu ukradol notebook, šperkovnicu so zlatými šperkami, digitálny fotoaparát s objektívom vykladaným swarovského kryštálom a finančnú hotovosť. Majiteľovi vznikla krádežou a poškodením škoda viac ako 2100 eur.

Do ďalšieho domu sa páchateľ vlámal v ten istý deň na ulici I. Krasku. Vypáčil vchodové dvere a z domu ukradol zlaté šperky. Majiteľke spôsobil škodu za 170 eur.

Majetok vám ochránia bezpečnostné dvere

Veľmi dobrú ochranu pred krádežami vlámaním do bytov a domov poskytujú bezpečnostné dvere s bezpečnostnými zámkami a viacbodovým uzamykaním.

Jednoduchá univerzálna rada ako zabezpečiť rodinný dom pred krádežou vlámaním neexistuje, pretože každý dom je iný. Kritickými miestami sú jednak vchodové dvere do domu (niekedy ich je dokonca viacero) a ľahko dostupné okná v prízemí.

Lepšie je elektronické zabezpečenie

Pokiaľ si majitelia nechcú „pokaziť“ vzhľad svojho domu ochrannými mrežami, zostáva možnosť elektronického zabezpečenia domu s tým, že narušenie domu signalizuje vonkajšia siréna, čo by malo stačiť na upozornenie susedov na to, že sa niečo deje a páchateľa prinútiť k úteku bez toho, aby niečo z domu odniesol.

Druhou možnosťou je vyviesť signál elektronického zabezpečenia domu na centrum registrácie poplachov príslušného policajného útvaru, čo zaručí rýchly príchod policajnej hliadky k napadnutému domu.

Dobrí susedia sú na nezaplatenie

Najjednoduchšou prevenciou je mať dobré vzťahy so susedmi. Oni môžu dohliadať na vašu bezpečnosť rovnako, ako vy môžete pomôcť chrániť ich majetok.

Požiadajte ich o telefónne čísla domov, či do zamestnania a majte ich vždy po ruke. Ak ste videli niečo, čo vás znepokojilo, porozprávajte sa s nimi, prípadne s domovým dôverníkom, či správcom.

Ak máte podozrenie, že v okolí domu, alebo vo vchode vášho bytového domu sa pohybujú podozrivé cudzie osoby, oznámte to polícii na t.č. 158.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM