Zo Slovenska

Do metropoly východu privezú relikvie svätej Rity, patrónky v ťažkých situáciách

Na Slovensko privezú relikvie svätej Rity z Cascie. Ženy, ktorá odpustila vrahom svojho manžela a zároveň patrónky v ťažkých a bezvýchodiskových situácií. Relikvie privítajú 27. 4. v Kláštore svätého Augustína v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Do metropoly východu privezú relikvie svätej Rity, patrónky v ťažkých situáciách
Zdroj: TASR

„Ide o relikvie prvého stupňa – kostičky z ruky svätice, ktoré sú uložené v medenej ruži vo výške 50 centimetrov,“ uviedol prior a predstavený komunity a rehole augustiniánov na Slovensku Juraj Pigula.

Súčasť príprav na slávnostnú konsekráciu

Príchod relikvií je súčasťou príprav na slávnostnú konsekráciu kostola sv. Rity, ktorou sa metropola východu podľa jeho slov stane unikátnym miestom. Bude v nej prvý kostol zasvätený tejto svätici na Slovensku. Kostol, okrem iného, ponúkne podzemný priestor, kde budú relikvie uložené. Konsekrácia kostola sa uskutoční 8. mája 2018 o 10.30 h.

„Svätá Rita vždy bola a je pri všetkých, ktorí sa k nej utiekajú vo svojom trápení či už v manželstve, práci, rodine. Je to aktuálna svätica, ktorá nám všetkým ponúka, ako môžeme prežívať svoj každodenný život – vedieť odpustiť. Aj keď je to pre nás mnohých snaha na celý život, musíme to skúšať, znova a znova každý deň,“ povedal Pigula.

Relikvie privítajú za účasti miestnej augustiniánskej komunity, emeritného arcibiskupa – metropolitu Mons. Alojza Tkáča, talianskeho arcibiskupa Mons. Renata Boccarda, rektora sanktuária sv. Rity, predstaviteľov partnerských miest Košíc a Cascie, ako aj širokej verejnosti.

Pár slov o svätej Rite

Svätá Rita sa narodila v roku 1381 a zomrela 22. mája 1457. Tieto dva dátumy nie sú isté, ale boli prijaté za oficiálne pápežom Levom XIII 24. marca 1900, keď ju vyhlásil za svätú. Rita sa narodila v Roccaporene. V šestnástich rokoch sa vydala za Pavla di Ferdinando Mancini, mladíka dobre založeného, ale hnevlivej povahy. Mali spolu dvoch synov.

Život manželky a matky bol otrasený vraždou manžela, zabitého pre rodové spory. Rita odpustila všetkým tým, čo jej spôsobili bolesť. Synovia, naopak, ovplyvnení prostredím a rodinou, boli pohnutí k pomste. Matka, aby zabránila krutosti, žiadala od Boha radšej ich smrť, než aby sa poškvrnili krvou. Obaja zomreli pre chorobu v mladom veku.

Vdova Rita dokázala dosiahnuť uzmierenie pre obidve rodiny. Až potom mohla uskutočniť dávnu túžbu a vstúpiť do augustiniánskeho kláštora sv. Márie Magdalény v Cascii. Žila tam 40 rokov, slúžiac Bohu a blížnym s ušľachtilou radosťou a pozornosťou voči ich ťažkostiam. Bola uctievaná ako svätá hneď po smrti. Rita bola uložená do skromnej truhly a kláštor sa hneď po pohrebných obradoch stal cieľom nepretržitého putovania veriacich. V roku 1628 ju vyhlásili za blahoslavenú a v roku 1900 za svätú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM