Správy

Dobrovoľná vojenská príprava: Záujemcovia majú viac času na podanie prihlášky

Ozbrojené sily SR predĺžili možnosť prihlásiť sa do dobrovoľnej vojenskej prípravy o ďalšie dva týždne, a to až do 23. júna.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľná vojenská príprava: Záujemcovia majú viac času na podanie prihlášky
Zdroj: TASR

Výcvik, ktorý je naplánovaný od augusta do októbra, bude prebiehať za nových podmienok. Napríklad zvýšil sa finančný príspevok pre absolventov, a to o takmer 730 eur. V súčasnosti je teda až vo výške až viac ako 1100 eur.

Vlastenectvo ako motivácia

„Motiváciou pre mladých by však malo byť rozhodne aj vlastenectvo a záujem o prípravu na obranu Slovenska pod vedením profesionálnych vojakov,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Nových záujemcov o absolvovanie dobrovoľnej vojenskej prípravy čaká 11-týždňový výcvik v termíne od 2. augusta do 17. októbra v Základni výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine. V rámci neho absolvujú vojenský výcvik pod vedením skúsených profesionálnych vojakov, čím získajú základné vedomosti a zručnosti potrebné pre plnenie úloh ozbrojených síl.

Automatické zaradenie do záloh OS SR

Dobrovoľná vojenská príprava je v súčasnosti pre slovenských občanov, ktorí nie sú príslušníkmi ozbrojených síl alebo iných bezpečnostných zborov, jedinou legálnou možnosťou ako získať základné vojenské vedomosti a zručnosti. Rezort obrany chce týmto zároveň predchádzať posilňovaniu vplyvu akýchkoľvek polovojenských a „poloextrémis­tických“ organizácií na území Slovenska.

Po úspešnom ukončení dobrovoľného výcviku sa absolventi automaticky stávajú súčasťou záloh Ozbrojených síl SR. V prípade ich záujmu o vstup do Ozbrojených síl SR už nebudú musieť absolvovať základný vojenský výcvik.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM