Peter Simon Správy

Dobšinčanom svitá na lepšie časy: Zdravotná starostlivosť sa má v meste radikálne zlepšiť!

Obyvatelia mesta Dobšiná a okolitých obcí sa niekoľko rokov pasovali s nedostatkom lekárov. Stovky ľudí ošetruje jediná všeobecná lekárka pre dospelých. Primátor Ján Slovák sa naplno pustil do riešenia problému.

Ilustračný obrázok k článku Dobšinčanom svitá na lepšie časy: Zdravotná starostlivosť sa má v meste radikálne zlepšiť!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Obyvateľov mesta Dobšiná a blízkeho okolia ošetruje jediná všeobecná lekárka pre dospelých Mária Očkaiková. Tá je z návalu pacientov poriadne vyťažená. Okrem práce v ambulancii, vykonáva aj návštevy ležiacich pacientov a taktiež obhliadku zosnulých. Ako informoval primátor, obyvatelia mesta a okolitých obcí sa na hlavného lekára Košického samosprávneho kraja obrátili aj petíciou za okamžité riešenie zdravotnej starostlivosti v Dobšinej, v ktorej žiadali urgentné riešenie. Petícia sa však nevyriešila s odôvodnením nemožnosti nariadenia lekárovi, aby pôsobil v Dobšinej.

Lekára hľadá naplno

Dobšinčanom a obyvateľom priľahlých obcí však svitá na lepšie časy. Ako uviedol primátor mesta Ján Slovák, najväčším problémom pri hľadaní lekára je atestácia z obvodového lekárstva. „Veľmi dobrou správou je, že sa mi podarilo zaobstarať obvodného lekára do nášho mesta. Mám prísľub od skúseného lekára s bohatou praxou, že od októbra vzhľadom na jeho doterajšie záväzky, by mohol zaujať miesto druhého obvodného lekára,“ povedal primátor Dobšinej Ján Slovák.

Odchod lekárky zmietol zo stola

Medzi obyvateľmi mesta sa však šírili aj reči, že doteraz jediná všeobecná lekárka pre dospelých Mária Očkaiková chce ukončiť svoje pôsobenie v meste Dobšiná. Primátor však tieto fámy zmietol zo stola. „Tieto informácie sa nezakladajú na pravde. Pani doktorka sa vyjadrila, že nikdy nepovedala, že z nášho mesta odchádza a zatiaľ mieni v Dobšinej pracovať naďalej,“ spresnil Slovák.

Dvere sa zavreli aj v jednej z pediatrických ambulancií

K 1. januáru 2016 sa v Dobšinej natrvalo zavreli dvere aj jednej z dvoch detských ambulancií. V prevádzke je iba jedna ambulancia. Lekárka druhej odišla do dôchodku. Jej karty sú prerozdelené. „Samospráva sa aj v tejto situácii snaží nájsť východisko a dúfa, že sa jej podarí jednania doviesť do úspešného konca tak, ako v prípade odvodného lekára pre dospelých,“ dodal na záver primátor mesta Dobšiná Ján Slovák.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM