Prokop Slováček Zo Slovenska

Dom, alebo byt? Vytúžené bývanie mimo mesta je teraz lacnejšie

Ak uvažujete o kúpe nehnuteľnosti, nastal ideálny čas. Ceny domov sú nižšie. Hitom sezóny, ale najdrahším, sú jednoizbové byty.

Ilustračný obrázok k článku Dom, alebo byt? Vytúžené bývanie mimo mesta je teraz lacnejšie
Zdroj: TASR

V druhom štvrťroku 2016 sa meter štvorcový nehnuteľnosti predával v priemere za 1 279 €, medziročný rast cien dosiahol 4,8 % a to je najrýchlejší rast od konca roka 2008. Medziročne sa počas druhého štvrťroka najvýraznejšie zvýšili ceny nehnuteľností v Žilinskom (o 7,6 %) a Bratislavskom kraji (o 6,3 %). Najlacnejšie nehnuteľnosti nájdeme v nitrianskom regióne.

Najviac v kurze sú „jednoizbáky“

Podľa analýzy Poštovej banky patria medzi najväčšie hity už dlhodobo jednoizbové byty a tento trend sa za posledné roky ešte zvýrazňuje. Byty sú celkovo lacnejšie ako domy. Za meter štvorcový bytu aktuálne zaplatíte 1453 €, za meter štvorcový domu len 1102 €.

Do ceny sa jednoznačne premieta trh, na ktorom je o byty je väčší záujem, keďže sa nachádzajú hlavne vo väčších mestách. Tam je jednoduchšie nájsť si prácu a aj všetko ostatné je viac po ruke. Domy sú pre tých, ktorí sú ochotní obetovať časť voľného času každodenné cestovanie.

Čítajte aj: Analýza kvality života: Najlepšie sa žije v Európe, Slovensko však zaostáva!

Čím viac izieb, tým lacnejší byt

Je paradoxom, že malé jednoizbové byty okolo 30 m², ktoré sú označované ako štartovacie sú aj najdrahšie. Priemerná cena sa v druhom štvrťroku vyšplhala až na 1583 €. Za dvoj- a trojizbové byty cena za m² klesá. Tlačí ju nadol široká ponuka, keďže viacizbových bytov je na trhu dosť. Opäť stúpa až pri 4– a 5-izbových veľkometrážnych bytoch.

Najdrahšie je v Bratislave

Do cien bytov a domov sa tradične premieta aj ich poloha. A ako už tradične, najdrahšie nehnuteľnosti sú v Bratislave a jej okolí. Cena je až 1 785 € m², teda 2– až 3-násobne vyššia ako v ostatných našich regiónoch.

Najlacnejšie nehnuteľnosti nájdeme v nitrianskom regióne, už za 581 € za m². Nasleduje Trenčiansky, Banskobystrický a Prešovský kraj, pričom posledné dva menované sú zároveň aj regiónmi s najvyššou mierou nezamestnanosti. Záujem o bývanie je v týchto regiónoch nižší, keďže možnosti nájsť si prácu sú obmedzené.

Čítajte aj: V Bratislave sa žije drahšie. Aké sú rozdiely medzi západom a východom?

Dom alebo byt? Vytúžené bývanie mimo mesta je teraz lacnejšie
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM