Regióny

Dóm sv. Martina prišiel o zvony počas prvej svetovej vojny

Dominantou historickej časti Bratislavy je nepochybne Dóm svätého Martina. Poznáte históriu jeho zvonov?

Ilustračný obrázok k článku Dóm sv. Martina prišiel o zvony počas prvej svetovej vojny
6
Galéria
Zdroj: TASR

Tak, ako ďalšie chrámy na Slovensku, aj Dóm svätého Martina prišiel počas prvej svetovej vojny o zvony. Na 85 metrov vysokej veži ich neskôr nahradili zvony, ktoré darovali štáty susediace so Slovenskom.

Zvony od našich susedov

„Treba povedať, že v čase, keď sa zvony brali v roku 1916, ľudia nechápali, že im armáda niečo berie. Ale boli dokonca také situácie, že ľudia zvony vyprevádzali do vojny s tým, že zvony idú za nich bojovať,“ uviedol bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko.

V roku 2000 ako istá satisfakcia sa na vežu znovu umiestnili zvony, ktoré darovala každá krajina susediaca so Slovenskom. Poľský, ukrajinský, rakúsky, maďarský a český zvon sú pomenované zväčša podľa patrónov krajín, z ktorých pochádzajú. „Keď zvony vyzváňajú, tak to má presah nad Slovenskom a stredoeurópsky kontext,“ dodal biskup.

Korunovačný chrám

Dóm sv. Martina, v minulosti aj dnes, je podľa Haľka nielen dominantou v zmysle architektonickom, ale aj v zmysle duchovnom. Bol to korunovačný chrám. V rámci veľkej slávnostnej bohoslužby sa tu uskutočnilo 18 korunovácií. Bol kapitulným chrámom, čiže bola tu kapitula zložená z kanonikov na čele s prepoštom. A bol to aj farský kostol, ktorý mal svojho farára a farníci sa tu stretávali na svätých omšiach a na modlitbách.

Dnes sa v dóme krstí, uzatvárajú sa manželstvá a vysviacajú kňazi. „Každý jeden deň sa tu odohráva najsvätejšia obeta, na ktorej ľudia stretávajú Boha, seba a navzájom sa stretávajú,“ dodal Haľko.

Dóm sv. Martina
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM