Svet

Donald Trump prebral žezlo najmocnejšieho muža sveta, stal sa 45. prezidentom USA

Trump položil ruku na tú istú Bibliu, na ktorú prisahal jeden z najvýznamnejších prezidentov Spojených štátov Abraham Lincoln, ako aj jeho predchodca Barack Obama.

Ilustračný obrázok k článku Donald Trump prebral žezlo najmocnejšieho muža sveta, stal sa 45. prezidentom USA
Zdroj: TASR

Donald Trump zložil dnes slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 45. prezidentom Spojených štátov amerických.

Trump položil ruku na tú istú Bibliu, na ktorú prisahal jeden z najvýznamnejších prezidentov Spojených štátov Abraham Lincoln, ako aj jeho predchodca Barack Obama.

„Ja, Donald Trump, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov,“ povedal Trump.

Trumpovi robila spoločnosť manželka a nová prvá dáma Melania, ktorá držala Bibliu. Nový americký prezident začal svoj prvý prejav poďakovaním: „Ľudia z celého sveta, ďakujem vám!“

Trump sa ďalej poďakoval svojmu predchodcovi Barackovi Obamovi a jeho manželke Michelle za to, ako mu pomohli pri preberaní tejto funkcie. Obaja boli podľa neho „úžasní“.

„Prenášame moc z Washingtonu a vraciame ju späť vám, verejnosti, americkému ľudu,“ odkázal Trump americkým občanom.

„My, občania Ameriky, sa teraz zúčastňujeme úsilia znovu vybudovať našu veľkú krajinu,“ pokračoval.

„Áno, v ceste budú stáť prekážky a nastanú aj ťažké obdobia,“ pripustil s tým, že „svoju prácu dotiahneme do konca“. Spoločne budeme určovať smer Ameriky veľa ďalších rokov, konštatoval Trump a dodal: „Skončila sa éra prázdnych slov“.

Inauguračný ceremoniál 45. amerického prezidenta pred západným krídlom washingtonského Kapitolu otvorili za zvuku fanfár slávnostné prejavy zástupcov politických strán a duchovenstva.

Nasledovala prísaha viceprezidenta Mikea Pencea. Obrad pokračoval hudobným vystúpením 360-členného Mormonského chrámového zboru.

Trumpovi pri písaní približne 20-minútového prejavu pomáhalo niekoľko poradcov vrátane Stephena Millera, Kellyanne Conwayovej, Reincea Priebusa a Stevena Bannona. Prezidentov tím však trvá na tom, že väčšinu príhovoru si Trump písal sám.

Po Trumpovom prejave zaznela americká hymna v interpretácii hviezdy súťaže Amerika má talent Jackie Evanchovej.

Inaugurácia Donalda Trumpa
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM