Regióny Rôzne Zo Slovenska

Doprajte si krásny zážitok: Fénixom ocenená románska rotunda sa otvorila turistom

Po tom, ako Rotunda Všetkých svätých v Dechticiach získala za svoju obnovu ocenenie Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2015, rozhodla sa ju obec vo väčšej miere sprístupniť turistom.

Ilustračný obrázok k článku Doprajte si krásny zážitok: Fénixom ocenená románska rotunda sa otvorila turistom
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Vzácnu románsku stavbu z roku 1172 uprostred obecného cintorína možno so sprievodcom navštíviť počas letnej turistickej sezóny každý víkend.

Vysielajú dobrovoľníkov

Obec sa podľa slov starostu Dechtíc Karola Zachara dohodla s občianskym združením, pôsobiacim dlhé roky na obnove ruín neďalekého kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej – Katarínke, ktoré vysiela vždy na sobotu a nedeľu do rotundy svojich dobrovoľníkov. Vyzbrojení sú sprievodcovským textom a pripravení odpovedať na otázky turistov.

„Toto spojenie sa nám zdá byť výhodné. Na Katarínku sú turisti zvyknutí chodiť, naša rotunda sa musí dostať viac do povedomia. A na Katarínke info o Dechticiach spolu s odporučením dajú,“ povedal Zachar.

Výnimočná nielen interiérom

Rotundu, v obci známu ako horný kostol, má obec vo svojom vlastníctve a obnovovala ju postupne, ako sa jej podarilo získať prostriedky z grantov. Je výnimočná nielen svojím interiérom s monumentálnymi gotickými maľbami, ale aj skutočnosťou, že zvonka pôsobí ako bežný kostol s vežou.

„Sme hrdí na takúto pamiatku, je druhou najstaršou funkčnou stavbou v Trnavskom kraji,“ povedal Zachar. Dôkazom, že stavba „žije“, bola aj slávnostná bohoslužba v nedeľu 16. júla pri príležitosti 845. výročia prvej písomnej zmienky o Dechticiach, ktorá sa konala počas tradičného karmelského jarmoku. Bolo to zároveň presne rok od sprístupnenia po ukončení komplexnej obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky.

Starosta verí, že turisti, záujemcovia o históriu si cestu do Dechtíc nájdu. V týždni sa môžu ohlásiť na obecnom úrade, jeho pracovníci rotundu ochotne otvoria. Pozvánkou je pre nich nevšedný zážitok pri spoznávaní dávnej minulosti Slovenska, umocnený prírodou Malých Karpát.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM