Správy

Fosforeskujúci cement môže zachrániť životy šoférov. Odstaví jeho výrobu cena?

Svietiaci cement uľahčí šoférovanie v noci a za zhoršenej viditeľnosti, čo môže zabrániť mnohým tragickým nehodám. Taká je prvotná vízia vedca z Mexika, ktorý na nej pracoval deväť rokov.

Za nejaký čas sa dočkáme ciest, ktoré budú v noci svietiť. Ako je to možné? Podľa technológie z dielne Mexičana Josého Carlosa Rubia, by sa šoférovanie v noci malo stať oveľa komfortnejším. A tiež bezpečnejším.

Rubio pracuje na Univerzite San Nicolás de Hidalgo v Morelii. Po deviatich rokoch výskumu si dal patentovať svietiaci cement. Vynašiel spôsob, ako upraviť jeho mikroštruktúru do podoby, aby sa v ňom nevytvárali kryštáliky. Pre lepšiu predstavu – cement „funguje“ ako fosforeskujúce hračky.

Rubiov cement pracuje na rovnakom princípe. Zachytáva solárnu energiu a vydáva ju späť ako svetlo. Ide o tzv. fotoluminescenciu – svetielkovanie. Zaujímavosťou je, že cement dokáže svietiť modrou i zelenou farbou. Navyše je možné regulovať intenzitu žiarenie.

Prečítajte si: Sci-fi v praxi! Telefonovať budeme bundou. Je tu novinka, ktorá posúva hranice

Problémom je cena

Nová technológia by mohla znížiť aj počet nehôd a ušetriť tak ľudské životy. Problémom však môže byť cena svetielkujúceho cementu. V porovnaní s bežným cementom je ten svietiaci drahší – podľa odhadov stojí štyrikrát viac ako bežný cement.

Aj tak sa však predpokladá, že záujemcov bude dosť. Nápad už nadchol Európanov, ozvali sa aj spoločnosti zo severoamerického kontinentu. Navyše sa s ním nepočíta len pri výstavbe ciest. Uplatnenie určite nájde aj v domácnostiach, pri stavbe bežných domov, v interiéroch.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM