Webnoviny - Svet

Dostavba chatiek v kenskom Kasigau sa posunula

WEBNOVINY.SK

Foto: Slovak Aid

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Chatky v kenskom Kasigau zo slovenských peňazí by mohli byť hotové do konca mesiaca, tvrdí majiteľ Ekoturistickej cestovnej kancelárie Frank Omondi. Projektová manažérka Nadácie Integra Monika Moticeac to ale vidí reálnejšie – na apríl. „Veľmi sa mi ale páčia,“ dodala. Riaditeľ Nadácie Integra Allan Bussard s ňou súhlasil. Podľa jeho slov sa na dokončenie projektu veľmi tešia.

Dostavba chatiek sa teda znova posunula, najskôr to malo byť v auguste minulého roku a potom v októbri. Problém robí byrokracia, licencie a povolenia na stavbu, ale aj počasie – najskôr dažde a potom suchá, ktoré predlžujú stavebné práce. Projekt sa má skončiť v októbri tohto roku. Ekologické, ale luxusné chatky stavajú na okraji najväčšieho kenského národného parku Tsavo. Tento projekt pomôže zlepšiť život v celej komunite na ranči, ktorý má rozlohu 52 akrov, zahŕňa päť dedín a na jeho území žije asi 2 500 obyvateľov. Zo Slovak Aid naňho išlo vyše 223-tisíc eur, Integra prispela sumou takmer 57 000 eur a kenský partner dal ďalších 11,5 tisíca eur.

Podľa prvého návrhu malo na pozemku stáť desať luxusných stanov, no neskôr ho zmenili na šesť luxusných chatiek vyvýšených nad terén. Podľa najnovšieho projektu budú chatky prízemné – štyri dvojposteľové a jedna štvorlôžková – rodinná. Stavebné materiály pochádzajú z miestnych zdrojov – strecha je z palmových listov a stavba je zo špeciálnych červených tehál z miestnej pôdy, zariadenie z konárov pozbieraných v savane. Chatky budú mať kúpeľňu a WC. Návštevníci budú mať možnosť spať rovno pod hviezdami v takzvaných nebeských posteliach. Všetku elektrickú energiu budú produkovať solárne panely. V komplexe bude aj veľká kuchyňa a reštaurácia, ktoré budú vo svojej konštrukcii zachytávať dažďovú vodu. Postavia aj spoločné priestory, bar a obchod so suvenírmi, vysvetlila Moticeac. Rekonštrukciou by mala prejsť aj cesta a vykopať by mali ďalšie dve studne.

Turisti budú mať k dispozícii aj bazén a wellness. Miestni sprievodcovia ich povozia po safari, buď terénnymi autami, alebo na ťavách. Návštevníci Kasigau budú mať aj unikátnu možnosť ísť na safari pešo. V národnom parku nie sú povolené nočné výlety, no keďže ranč nestojí na chránenom území, turisti si navyše užijú aj túto raritu. Keď je jasno, je vidieť aj Kilimandžáro. Pri výlete na safari Bussard zaručil, že turisti uvidia žirafy a slony. Trochu problematickejšie bude zazrieť veľké mačky – leva či leoparda, tvrdí Bussard.

Projekt zamestná asi 30 miestnych obyvateľov, ktorí by si inak prácu nenašli. V súčasnosti ich síce nezamestnáva spoločnosť, ktorá centrum stavia, tá má svojich zamestnancov, ale miestni pôsobia ako strážnici rezervácie, povedala Moticeac. Turisti navyše v rámci spoznávania kultúry a komunity môžu pomôcť v škole alebo pri tradičných ručných prácach, ako je košikárstvo. Čím viac príležitostí vytvoria, tým viac ľudí budú môcť zamestnať a vytvorí sa tak priestor aj pre ľudí zo vzdialenejších oblastí. Aj pôda, na ktorej centrum stojí, patrí komunite. Keby na nej nevyrástlo práve toto centrum, bola by absolútne nevyužitá, tvrdí Moticeac. Miestnym obyvateľom teda ide každoročne poplatok za prenájom. Z komunity pochádza aj Omondiho spoločník Bonifac, preto sa obaja mladí muži rozhodli miestnym ľuďom pomôcť.

Oblasť Kasigau patrí v Keni k najchudobnejším, ale má potenciál stať sa atraktívnou turistickou destináciou. Nachádza sa pri najväčšom kenskom národnom parku Tsavo a druhom najväčšom meste v krajine – Mombase, ktorá je vzdialená asi hodinu a pol cesty. Mesto leží priamo na pobreží Indického oceánu, kde je množstvo piesočných pláží s hotelmi a apartmánmi. Keňu ročne navštívi skoro milión turistov, pätina z nich prichádza do Mombasy. Práve zariadenie v Kasigau by pre turistov z Mombasy mohlo znamenať možnosť niekoľkodňového výletu na safari. Naopak, turisti z Kasigau to nebudú mať ďaleko na pláž, kam ich zamestnanci ochotne dopravia. Safari v Kasigau je najbližším k Mombase. Turisti budú v centre v Kasigau spať najviac dve noci, ich pobyt by mal byť súčasťou dovolenkového balíka. Na webovej stránke sa momentálne pracuje. Moticeac ju má v pláne preložiť do slovenčiny a výlet do Kasigau ponúkať aj na Slovensku prostredníctvom slovenských cestovných kancelárií.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM