Webnoviny - Svet

Dotácie na nájomné bývanie upraví osobitný zákon

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Podmienky poskytovania dotácií na rozvoj bývania by mal od budúceho roka upravovať samostatný zákon namiesto súčasného výnosu bývalého ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. Vláda na stredajšom zasadnutí schválila návrh zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní s pripomienkami, ktorý predložil minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov (SaS) v nadväznosti na zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Podľa neho sa totiž dotácie môžu poskytovať len na základe osobitného zákona, pričom právne vzťahy pri poskytovaní dotácií podľa doterajších predpisov musia byť zosúladené najneskôr k 1. januáru 2011, kedy má návrh zákona o dotáciách na bývanie začať platiť.

Navrhnutý zákon nevyžaduje nové zdroje zo štátneho rozpočtu, keďže financie sú vyčlenené v rámci existujúceho Programu rozvoja bývania. V rozpočte na tento rok sú na tieto účely vyhradené prostriedky vo výške 47,069 mil. eur a v rokoch 2011 a 2012 tieto výdavky dosiahnu 50,787 mil. eur. Nové nie sú ani finančné dopady na rozpočet obcí v objeme 3,5 mil. až 4,5 mil. eur kvôli obstarávaniu nájomných bytov a súvisiacej technickej vybavenosti.

Minister hospodárstva a výstavby považuje za najvýraznejšiu zmenu v podmienkach dotovania nájomných bytov obmedzenie ich plochy. „Dotáciu možno poskytnúť na obstarávanie nájomných bytov, ktorých priemerná plocha nepresiahne 60 metrov štvorcových,“ uviedol po rokovaní vlády Miškov. Za veľmi dôležité označil aj to, že povinné bude zabezpečenie finančných prostriedkov až do výšky 7 % ročného rozpočtu na odstraňovanie mimoriadnych udalostí, ako sú napríklad povodne.

Návrh zákona podľa ministerstva hospodárstva a výstavby umožňuje, aby poskytnutie dotácií na rozvoj bývania žiadali popri obciach a mestách aj krajské samosprávy. Musia mať však k dispozícii okolo 50 % oprávnených nákladov, ak chcú obstarávať technickú vybavenosť súvisiacu so získaním a následným užívaním nájomných bytov. Dopady na rozpočty vyšších územných celkov by tak mohli predstavovať niekoľko tisíc eur, podľa miery ich zapojenia do Programu rozvoja bývania.

Pri odstraňovaní systémových porúch v rámci obnovy bytového fondu, ktorý je v rozhodujúcej miere vo vlastníctve fyzických osôb, musia mať žiadatelia o podporu vlastné, alebo úverové zdroje vo výške 50 % až 70 % z oprávnených nákladov. Rozpočtované zdroje na tento účel v objeme okolo 10 mil. eur si vyžiadajú podiel obyvateľstva od 10 mil. do 23 mil. eur. Predkladateľ návrhu zákona odhaduje, že sa tým udrží či zvýši zamestnanosť v rozsahu troch pracovných príležitostí na 33 200 eur.

Štát poskytuje dotácie na bývanie pri obstarávaní nájomných bytov na sociálne účely, obstarávaní technickej vybavenosti a odstraňovaní systémových porúch bytových domov. O dotácie budú môcť žiadať obce, v Bratislave a Košiciach aj mestské časti, vyššie územné celky. Dotácie budú môcť získať aj neziskové organizácie poskytujúce služby na bývanie a údržbu bytov, ak ich zakladateľom je obec či krajská samospráva s podielom aspoň 51 % a nadpolovičným počtom členov v správnej rade. Dotácie môžu dostať aj bytové družstvá, správcovia bytových domov a spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Na obstaranie nájomného bytu bežného štandardu má byť dotácia v rozsahu 20 %, 25 % a 30 % oprávnených nákladov pre byty s priemernou podlahovou plochou 50 až 60 štvorcových metrov. V prípade nájomných bytov nižšieho štandardu bude dotácia dosahovať 70 % a 75 % pre byty s plochou 45 až 55 štvorcových metrov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM