Rôzne

Drahšia Bratislava kvôli predsedníctvu? Podnikaví špekulanti si prídu na svoje!

Zvýšený počet zahraničných delegátov a turistov sa zrejme premietne aj zvýšením cien. Na čo sa máme v hlavnom meste pripraviť?

Ilustračný obrázok k článku Drahšia Bratislava kvôli predsedníctvu? Podnikaví špekulanti si prídu na svoje!
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

O tri mesiace preberá Slovensko štafetu predsedajúcej krajiny Rady EÚ. Očakáva sa, že len v rámci pracovných ciest zavíta do Bratislavy takmer 25-tisíc delegátov. Najviac ich bude sústredených v centre metropoly. Zaujímalo nás, ako sa nával zahraničných návštevníkov a turistov prejaví v ,,podnikaní po slovensky“.

Prečítajte si aj: Otváracie hodiny podnikov v Starom Meste poslanci neobmedzili

Priplatíme si?

Kde je dopyt, tam je ponuka. Výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Kremský si myslí, že zvýšený záujem bude najmä o ubytovacie, stravovacie, cateringové, tlmočnícke, prepravné a upratovacie služby.

„Tento dopyt je už teraz pomerne vysoký a ponuka ho ledva stihne pokrývať. V ekonomike je prirodzené, že ak stúpa dopyt po určitých službách a ponuka je rovnaká, tlačí to na rast pridanej hodnoty a tým aj vyššie ceny. Očakávame, že podnikatelia v službách sa budú zvýšiť ceny, tí špekulatívnejší aj výrazne,“ hovorí Kremský.

Drahšia kávička a obed v meste? Vo vychytených podnikoch, reštauráciách, baroch, luxusnejších obchodoch a hoteloch v Starom Meste si možno priplatíme.

Podľa Kremského sa zvyšovania cien netreba obávať v prípadoch služieb, ktoré využívame bežne – potraviny, odevy a obuv, elektronika, pohonné hmoty či verejná doprava.

Podnikaví špekulanti

Vidina istého zisku však môže na polroka ,,zamestnať“ špekulantov z radov taxikárov.

"Predpokladáme, že ceny by nemali zvýšiť tie taxislužby, ktoré prevádzkujú dispečerske služby, a ani spoločnosť HOPIN, ktorá prevádzkuje objednávky cez internet. Či nezvýšia ceny taxikári, ktorí nejazdia pre žiadnu dispečersku spoločnosť, nevieme zaručiť,“ tvrdí Ondrej Wenzl, predseda OZ Únia taxikárov z Bratislavy.

To, ako sa ceny služieb odzrkadlia v praxi, uvidíme v druhej polovici roka. Predsedníctvo preberieme 1. júla 2016 od Holanďanov, po šiestich mesiacoch ho odovzdáme Malte.

Prečítajte si aj: Viete, ktoré reštaurácie patria do prvej desiatky najlepšie ohodnotených podnikov v Bratislave? Pozrite sa na ceny jedál

Autor: Eliška Šándorová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM