Šport

Dramatické finále Slovenského pohára: Prešovskí volejbalisti otočili z 0:2 a získali prvé zlato od roku 2005

Konečne to vyšlo! Volejbalisti VK Mirad PU Prešov získali po jedenástich rokoch svoj druhý Slovenský pohár. V dramatickom finále záverečného turnaja Final Four v nitrianskej hale na Klokočine zdolali zverenci tréner Ľuboslava Šalatu domáci tím VK Bystrina SPU Nitra 3:2, keď otočili z 0:2.

Ilustračný obrázok k článku Dramatické finále Slovenského pohára: Prešovskí volejbalisti otočili z 0:2 a získali prvé zlato od roku 2005
Zdroj: TASR

Prešov tak po dvoch striebrach z uplynulých dvoch ročníkov získal svoje prvé zlato od roku 2005. Nitrania pritom začali dobre a po tvrdom útoku Szareka viedli 7:4. Prešov však rýchlo odpovedal a vyrovnal na 8:8.

Prvý setbal si vypracoval Prešov, ale set prehral

Na technickom timeoute už viedol Prešov 12:10. Pri Sopkovom servise sa prešovský tím dostal do vedenia 14:10. Domáci volejbalisti pri servise Malinu znížili na 16:18. Potom zablokoval útok hostí Kašper a bolo to už len o bod. Následne však zaúradoval na bloku skúsený Sopko a Prešov viedol 20:17. Nitra po skvelom obrannom zákroku Zaťka v poli vyrovnala na 21:21 a išlo sa do vyrovnanej koncovky. Domáci boli nahecovaní a otočili na 22:21. Prvý setbal si vypracoval Prešov, no domáci ho odvrátili a napokon vyhrali dramatický prvý set 26:24.

V úvode druhého setu na sieti kraľoval Červeň a Prešov si vypracoval dvojbodový náskok. Ten si udržiaval až do stavu 12:10, ale potom domáci esom Szareka vyrovnali. Dobrý servis Feňo a následná obrana na sieti však priniesla hosťom body a bolo 15:12 pre Prešov. Nitra v koncovke po ese Ludhu znížila na 20:21 a následne zablokovala Drobňáka pri útoku z doskoku – 21:21. Črtala sa ďalšia dráma. Po oddychovom čase sa domáci blysli ďalším blokom a viedli 22:21. Nitra vyhrala koncovku 25:23 a dostala sa do vedenia 2:0.

Prvé zlato od roku 2005

Domáci boli nahecovaní a mali výborný vstup aj do tretieho setu – 7:4. Nitra mala v kvalitnom zápase stále o niečo navrch a postupne si vypracovala vedenie 11:7. Potom však Prešov pri fantastickej sérii Sopka na servise otočil na 13:11 a vrátil sa do hry. Nitra vyrovnala na 16:16, keď ubránila útoku a následne boli hostia v sieti. Do koncovky však išli s náskom Prešovčania, keď Macko upravil na 21:18. V závere setu zaúradoval na servise opäť Sopko a Prešov mal štyri setbaly – 24:20. Nitra prvé dva odvrátila, ale tretí už nie a Prešov znížil na 1:2 (25:23).

V úvode štvrtého setu viedol Prešov 3:1, ale Nitra otočila na 4:3. Diváci mohli sledovať vynikajúci zápas plný pekných výmien a bojovnosti. Prešov pomaly preberal opraty zápasu do svojich rúk a vypracoval si vedenie 11:8. Na servise opäť ťahal Sopko. Po tom, ako Červeň stredom upravil na 16:12 sa schyľovalo k tajbrejku. Po Mackovom bloku bolo 19:14. V závere setu opäť koncertoval na servise Sopko, Prešov vyhral 25:15 a o duel sa dostal do piateho setu. V tajbrejku viedol Prešov 3:1 a po bloku Červeňa už 5:2. Strany sa točili za stavu 8:4 pre Prešov. Hostia boli rozbehnutí a mierili za dokonalým obratom. Druhú polovicu tajbrejku Prešov kontroloval a získal po obrate Slovenský pohár, prvýkrát od roku 2005.

VK MIRAD PU Prešov – VK Bystrina SPU Nitra 3:2 (-24, –23, 23, 15, 8)

  • Zápas trval: 127 minút
  • Rozhodovali: Hodoň a Schimpl
  • 1000 divákov.

Nitra: Malina, Kašper, Zaťko, Kubš, Ludha, Szarek, liberá Turis a Hláčik (Porubský, J. Hukel, Sťahuliak). Tréner: M. Kardoš.

Prešov: Feňo, M. Sopko st., Macko, Rajduga, Drobňák, Červeň, libero T. Lampart (Halaj, Digaňa). Tréner: Ľ. Šalata.

Môže vás zaujímať:

Talentovaná parkúristka Slávka (18) z Prešova: Najkrajšia je spätná väzba od koňa, keď počúva a sme jedno telo

Napínavý zápas prešovských futsalistov so Žilinou: Išlo aj o postevenie v tabuľke, v poslednom kole ešte bude o čo hrať!

Pocta pre prešovských volejbalistov: Ocenenia za výkony si odniesli hráč, tréner aj celý kolektív!

Konečne sa to podarilo: Volejbalisti vyhrali pohár po jedenástich rokoch
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM