Správy Rôzne

Druhý ročník projektu aktívnych záloh: Prihlásilo sa dovedna 55 ľudí

Do druhého ročníka projektu aktívnych záloh sa prihlásilo 55 ľudí. Zámer vycvičiť v budúcom roku nových 219 vojakov v zálohe sa teda ozbrojeným silám nepodarí naplniť.

Ilustračný obrázok k článku Druhý ročník projektu aktívnych záloh: Prihlásilo sa dovedna 55 ľudí
Zdroj: TASR

Vedenie rezortu obrany bude v tejto súvislosti novelizovať zákon tak, aby podmienky spĺňalo viac možných záujemcov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

Podľa ministra obrany SR Petra Gajdoša (nominanta SNS) si je potrebné priznať, že sa nedá hovoriť o úspechu, keďže sa stanovené počty nepodarilo naplniť. „Už keď sme výberové konanie spúšťali, avizovali sme potrebu novely zákona. Tá už je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Verím, že sa nám tie podmienky podarí nastaviť tak, aby kritériá spĺňalo viac záujemcov, pretože reálne sa o tento projekt na regrutačných skupinách zaujímalo oveľa viac ľudí, ako je počet reálne prihlásených,“ uviedol Gajdoš.

Najväčší záujem o zaradenie do aktívnych záloh bol v Trnavskom kraji, kde sa prihlásilo desať záujemcov. Naopak, najmenší v Žilinskom kraji, kde sa prihlásili iba traja vojaci v zálohe.

Celkovo sa prihlásilo 49 mužov a šesť žien, z toho 17 absolventov dobrovoľnej vojenskej prípravy.

Záujemcov o zaradenie do aktívnych záloh čaká ešte posúdenie z hľadiska toho, či spĺňajú zákonné podmienky a psychickú spôsobilosť. Na základe výsledkov ozbrojené sily rozhodnú, či spustia výcvik vo všetkých plánovaných odbornostiach, čiže u chemikov, delostrelcov aj ženistov. Práve poslední zo spomínaných už majú v aktívnych zálohách zaradených 38 osôb, ktorí budú v budúcom roku opäť cvičiť.

Za každý kalendárny rok zotrvania v aktívnej zálohe prináleží vojakom motivačný príspevok v sume 600 eur, ktorý mu bude vyplatený spätne, v prípade, že absolvoval aspoň 75 percent cvičenia, ďalej pomerná časť hodnostného platu, ako aj náhrada cestovného z miesta trvalého bydliska do miesta určenia. Za techniku, ktorá mu bude zverená, bude niesť hmotnú zodpovednosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM