Webnoviny - Svet

Dúbravka už nie je v rozpočtovom provizóriu

WEBNOVINY.SK

Dúbravka ilustračné foto mbmreal.sk

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Bratislavská Dúbravka už nie je v rozpočtovom provizóriu. Miestni poslanci dnes schválili rozpočet mestskej časti na tento rok, podľa ktorého by mala samospráva hospodáriť s viac ako 11,68 mil. eur. Už v súčasnosti je však podľa starostu Jána Sandtnera isté, že rozpočet čaká prvá veľká úprava. Tam by podľa neho malo byť jasné, „čo pôjde a čo nepôjde“. Dnes však poslanecký zbor požiadal, aby spracovaný materiál schválil. Inak by bola mestská časť aj naďalej v rozpočtovom provizóriu.

Mestská časť napríklad vyčlení peniaze na spolufinancovanie niekoľkých projektov nájomných bytov. Jedným z projektov je aj výstavba nájomných bytov, na ktorej participuje samospráva s hlavným mestom. Poslancovi Albertovi Liptovskému sa nepozdávali niektoré finančné údaje a rozpor medzi údajmi, ktoré sú v rozpočte a ktoré dostal v rámci odpovede od miestneho úradu. Rozdiely sa mu kompetentní snažili vysvetliť. Poslanec však trval na tom, aby bola predložená finančná analýza výstavby, návrh však nenašiel dostatočnú podporu. Plénom však prešlo, aby sa štvrťročne predkladala správa o výstavbe.

V rozpočte je zatiaľ ponechaných aj 66-tisíc eur, ktoré sa pôvodne navrhovali na prvú etapu výstavby urnového hája pri kostole Sv. Kozmu a Damiána. Po diskusii k tejto téme odznel poslanecký návrh na presunutie tejto čiastky do rezervného fondu, prípadne aby sa časť z nej využila na budovanie cyklotrasy. Ani za jeden z návrhov však nehlasoval dostatočný počet poslancov.

V rozpočte sa okrem budovania nájomných bytov počíta zatiaľ s financiami napríklad pre zariadenie sociálnych služieb, revitalizáciu parku Družba či basketbalového ihriska na Základnej škole Nejedlého, pre parkovisko na Nejedlého, na projekt kruhovej križovatky Alexyho – Bagarova, kamerový systém či územný plán zóny Hrubá lúka.

Zastupiteľstvo zároveň schválilo orientačné rozpočty mestskej časti na roky 2011 a 2012.

Dúbravských poslancov bude po novom 25

V nasledujúcom volebnom období (2010 – 2014) bude mať bratislavská Dúbravka 25 poslancov. Zmena počtu miestnych poslancov zo súčasných 31 vyplýva z platného zákona o hlavnom meste. Ním sa mení počet nielen mestských poslancov, ale aj poslancov v miestnych samosprávach. Nový počet zástupcov Dúbravčanov určilo dnes miestne zastupiteľstvo. Mestská časť bude mať naďalej štyri volebné obvody. Pre prvý volebný obvod bude šesť poslancov, pre druhý obvod sedem poslancov, tretí a štvrtý volebný obvod budú mať zhodne po šesť poslancov.

Dúbravský Starosta Sandtner dostane odmenu 4-tisíc €

Starosta bratislavskej Dúbravky Ján Sandtner dostane odmenu približne štyritisíc eur. Rozhodli o tom dnes poslanci. Sumu tvorí 50 % súčtu troch mesačných platov, mesačne pritom starosta poberá 2 705 eur. Odmena je za štvrtý štvrťrok roka 2009, teda za obdobie od októbra do decembra. Podľa dôvodovej správy sa starostovi takáto suma navrhuje „s prihliadnutím na náročnosť, kvalitu a spoločenský význam funkcie.“ Poslancom, ktorí to s odsúhlasením odmeny pre neho mysleli vážne, sa starosta úprimne poďakoval. Ostatným odkázal, že aj v minulosti dal peniaze z odmeny tým, ktorí to potrebovali. Inak by to podľa neho nemalo byť ani v tomto prípade. Komu finančne pomôže tentoraz však uviesť nechcel, je to „jeho rozhodnutie.“

Miestny parlament zároveň odklepol štvrťročnú odmenu okolo 1 300 eur miestnej kontrolórke Ružene Zátureckej, odmena tvorí 30 % súčtu platov za dané obdobie.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM