Aktualizované Zo Slovenska

Dúhový pochod: Do bratislavských ulíc vyšli gejovia, lesby a ... kotlebovci

Po dvanástich mesiacoch sa na Hviezdoslavovom námestí v hlavnom meste Slovenska konal Dúhový príde - pochod za práva ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Dúhový pochod: Do bratislavských ulíc vyšli gejovia, lesby a ... kotlebovci
Zdroj: TASR

Poslednú júlovú sobotu si organizátori Dúhového prideu, akcie, ktorá slúži na podporu ľudí z komunity LGBTI, vybrali na jeho šieste pokračovanie. Aktuálny ročník, ktorý sa začal poobede o pol druhej (samotný pochod ulicami Bratislavy približne pätnásť minút pred treťou, pozn.), sprevádzali nielen vystúpenia na pódiu a kultúrny program, ale aj rôzne pohľady na problematiku lesieb, gejov, bisexuálov i ľudí transgerderovej a intersexuálnej orientácie. Na všetko dohliadali policajné zložky.

Popri snahe ukázať svetu, že Slovensko je uvedomelá krajina, ktorú priamo na podujatí podporili ombudsmanka Jana Dubovcová a poslanec za stranu SaS Martin Poliačik, sa prezentovali aj členovia a sympatizanti Kotlebovej Ľudovej strany naše Slovensko (ĽSNS).

Desiatky prívržencov ĽSNS sa na Hviezdoslavovo námestie vydali od Hlavnej stanice, v sprievode aj s Mariánom Mišúnom, členom parlamentného zoskupenia. Práve ten informoval, že z ich strany ide o spontánnu akciu, ktorú nikto neorganizuje, dokonca ani nebola oznámená Starému mestu. „Na petíciu nepotrebujete ani žiadne špeciálne ohlásenie, ani povolenie,“ oznámil poukazujúc na to, že prioritnou snahou kotlebovov bolo zbieranie podpisov pod petíciu za vystúpenie Slovenska z Európskej únie a NATO.

PREČÍTAJTE SI: Na politickej scéne by sa veľa nezmenilo. Voliči by volili takmer rovnako

Urážky od radikála

Mišún do megafónu zahlásil, že prívrženci tohto názorového prúdu prišli na „protest proti pochodu úchylákov a homosexuálov“. Následne dodal, že „práve vďaka ľuďom ako ste vy, ktorí ste sem prišli, budeme môcť ukázať ľuďom v Európe, že tu u nás na Slovensku nebudeme tolerovať žiadne snahy úchylákov a homosexuálov vnucovať nám svoj zvrátený pohľad na život.“ Asistent poslanca parlamentu za ĽSNS Martina Beluského sa netají svojimi radikálnymi názormi, navyše nevylúčil, že sa ním vedená skupina nepokúsi Dúhový pride atakovať. „Možno ak sa ľudia spontánne rozhodnú blokovať týchto úchylákov homosexuálnych, možno sa niečo stane. Ja nemôžem garantovať nič,“ dodal. Policajti ale zatarasili možné priechody, a tak kotlebovci zhruba o13.45 svoju akciu zrušili.

Reakciou na Pride bola tiež živá reťaz, ktorú zorganizovala iniciatíva Hrdí na rodinu. Jej členom je napríklad aj Anton Chromík z Aliancie za rodinu, jeden z hlavných predstaviteľov neúspešného Referenda za rodinu, ktoré Slovensko stálo šesť miliónov eur.

LGBT je skratka označujúca lesbický, gay, bisexuálny a transrodový (v anglickom origináli L = lesbian, G = gay, B = bisexual, T = transgendered). Pri skratke LGBTI sa potom ešte pridáva písmeno I = intersexed, čo v našom preklade znamená intersexuálny.

Pani s Bibliou

Akcie sa zúčastnila aj pani s krížom a Bibilou, ktorá sa o svoj názor podelila s policajtmi. „Všetko sú to Satanove deti, nechcete ma počúvať!“ snažila sa prezentovať svoj názor. Ombudsmanka Jana Dubovcová prezentovala opačný pohľad. „Ako verejný ochranca práv som prišla podporiť ľudí, ktorí nemajú dostatočnú právnu podporu.“ Jeden z ďalších rečníkov DJ B-komplex, ktorého poznáme aj pod menom Matia ironizoval tradičný pozdrav Mariána Kotlebu. „Prajem vám pekný biely deň! Ale aj ružový, žltý a čierny, aby sa na mňa nehnevali gotici.“

Na pochod prišli desiatky ľudí, mnohí z nich heterosexuálne orientovaní. „Sme tu, aby sme podporili tých, ktorí sa nemôžu spoľahnúť na zákony,“ hovorila študentka Marta. O pár metrov ďalej stojaca Adela pripomenula, že „správnej veci treba dať priestor a ponúkať riešenia. Malo by byť nutnosťou každého jedného z nás, aby sme tolerovali okolie, jednotlivcov, ich názory, presvedčenia i sexuálnu orientáciu. Na LGBTI komunite nie je nič zvrátené, ako sa nás snažia presvedčiť najmä tí, ktorí sú zvrátení sami.“

PREČÍTAJTE SI: Čarodejný svet Harryho Pottera opäť ožíva. Na obľúbené dielo čaká celý svet

Ministerka spravodlivosti odsúdila nenávistné prejavy

Lucia Žitňanská, ktorá vo vláde zastáva post ministerky spravodlivosti a je aj podpredsedníčkou Mostu-Híd, odsúdila prejavy nenávisti, ktoré sa v súvislosti s pochodom LGBTI komunity objavili.

Žitňanská, ktorá je predsedníčkou Výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb je presvedčená, že ľudia by bez ohľadu na sexuálnu orientáciu mali mať vytvorený taký legislatívny priestor, aby si mohli usporiadať svoj život. „Rešpektujem rôzne názory k tejto téme, odsudzujem ale šírenie nenávisti, ktorého sme svedkami, napríklad aj v súvislosti so zajtrajším pochodom Pride,“ uviedla dnes na sociálnej sieti.

Ministerka zopakovala, že politická klíma dnes nepraje LGBTI komunite, pokiaľ ide o zvyšovanie právnych garancií alebo jej postavenia v spoločnosti. „Korektnú a vecnú diskusiu okolo právneho uznania LGBTI párov považujem naďalej za dôležitú,“ zdôraznila. Právna úprava bude môcť byť podľa nej presadená vtedy, keď túto komunitu akceptuje väčšina vo vláde, väčšina v parlamente aj v spoločnosti.

SNS je proti pochodu, Danko chce vysvetlenie

Naopak, Slovenská národná strana protestuje proti záštite Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nad Dúhovým pochodom 2016. Predseda Národnej rady SR a zároveň šéf SNS Andrej Danko požiadal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) o vysvetlenie. „Súčasne vyjadril hlboké sklamanie nad konaním štátneho tajomníka MZVaEZ SR a splnomocnenca vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivana Korčoka. Podľa informácií webovej stránky organizátorov Dúhového PRIDE Bratislava 2016 sa táto akcia oficiálne koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ," informovala tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

Ako dodala, Danko súčasne vyjadril aj rozhorčenie nad súkromnou iniciatívou veľvyslanca SR v Maďarsku Rastislava Káčera, ktorý počas festivalu LGBTI v Budapešti vyvesil na budove veľvyslanectva dúhovú zástavu. SNS pripomenula, že veľvyslanci sú zástupcami ministerstva zahraničných vecí a akákoľvek takáto iniciatíva je spájaná s oficiálnym postojom ministerstva.*** „V kontexte oboch po sebe nasledujúcich chýb zástupcov MZVaEZ SR vyzval predseda Slovenskej národnej strany ministra zahraničných vecí o okamžité riešenia a personálne opatrenia a stiahnutie súčasného veľvyslanca SR z Maďarska,"*** dodala Kohútková.

Stovka ľudí pred Národnou radou

Poukázať na to, že rodina je výnimočná a nič sa jej nevyrovná, prišlo dnes o 15.00 h pred Národnú radu SR v Bratislave odhadom približne 150 ľudí. Uskutočnil sa tu piaty ročník podujatia s názvom Hrdí na rodinu.

„Táto akcia je bez slov. Ukazuje radosť z detí a rodiny," uviedol jeden z organizátorov Anton Chromík. Medzi účastníkmi boli najmä mladé rodiny s deťmi. Na sebe mali oblečené tričká s nápismi ako Rodina je úžasná a výnimočná, Lebo deti sú naša budúcnosť. V rukách zas držali červené balóny.

Približne po 15.30 h sa účastníci začali presúvať smerom na Hlavné námestie, kde podujatie pokračovalo programom pre deti. Cestou sa k účastníkom pridávali ďalší ľudia. Okrem tohto podujatia sa dnes v Bratislave uskutočnili ďalšie dve verejné zhromaždenia. A to Dúhový Pride Bratislava a protest proti nemu.

Dúhový pride
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM