Zuzana Vajayová Futbal

Dvojgólový Dzagojev a české diery

Ruská futbalová reprezentácia zvíťazila v zápase A-skupiny majstrovstiev Európy nad Českom jednoznačne 4:1 a keďže Poliaci pár hodín predtým remizovali s Gréckom 1:1, usadila sa po súbojoch 1. kola na čele tabuľky so ziskom troch bodov.

Českí futbalisti sa vyhli očakávanému ruskému náporu vlastnou útočnou aktivitou, kopali dva rohy a úvodné minúty vyzerali, akoby vôbec neboli papierovými outsidermi zápasu. „Ruský medveď“ sa prebúdzal pomaly, o to nečakanejší bol jeho prvý gólový úder. Po Žirkovovej spätnej prihrávke spred bránkovej čiary ešte Keržakov krížne pálil vedľa brány, ale v 15. minúte sa už Rusi tešili. Z pravej strany odcentroval Zyrjanov na hlavu Keržakova, lopta sa odrazila od žrde k voľnému Dzagojevovi a ten ju bez milosti napálil do siete – 1:0. Rusom sa už o pár minút naskytla možnosť zvýšiť náskok po tom, ako českí hráči totálne prepadli pri bránení Dzagojeva, ktorý stál po ideálnej prihrávke od Keržakova zoči-voči Čechovi, ale lopta mu nesadla a vystrelil veľmi nepresne.

V 24. minúte Aršavin poslal lišiacku uličku do hĺbky českej obrany, lopta prešla až na Širokova, ktorý sa z pozície stredopoliara dostal pred českého gólmana a jeho jemné ďobnutie do lopty zastavila až sieť – 2:0. Mužstvo trénera Michala Bíleka inkasovalo dve zlepené facky vinou vlastnej nedisciplinovanosti pri bránení, keď Hubník a spol. kopili pozičné chyby a Rusi vyťažili z minima maximum. Do šatne mohli odchádzať dokonca s trojgólovým náskokom, po peknom prečíslení však Keržakov vo výhodnej pozícii vystrelil nad.

Rusi aj po zmene strán zostali verní osvedčenej taktike – striehnuť na chybu súpera. V 50. minúte sa po ďalšej diere v českej obrane ocitol v šanci Keržakov, tomu však nebolo súdené streliť gól. Následne Česi potvrdili, že staré známe pravidlo nedáš-dostaneš je stále v kurze. Pilař si na hranici ofsajdu prebral prihrávku od Plašila, pekne si položil Malafejeva a pred odkrytou bránou nezaváhal – 2:1.

Ruské kontry mali punc najvyššej kvality a tretí gól favorita visel na vlásku. Aj preto, že Česi sa nepoučili z chýb a nechávali ruským hráčom priveľa priestoru. Aršavin opäť v úlohe prihrávajúceho pripravil šancu pre Keržakova, ktorého krížnemu pokusu chýbala presnosť. Keržakov spálil aj ďalšie dve šance a následne ho na ihrisku nahradil Pavľučenko. Po tvrdej strele Rosického výborne zasiahol Malafejev, ale zahrmelo na druhej strane, keď Dzagojev prestrelil rukavice Čecha a svojím druhým gólom v stretnutí naviedol Rusko na cestu za tromi bodmi. Česká defenzíva stála na hlinených nohách, čo ešte využil Pavľučenko – 4:1. Gól Lafatu v nadstavenom čase pre ofsajd neplatil a Česi tak zaknihovali vysokú prehru.

A-skupina, 1. kolo:

Rusko – ČR 4:1 (2:0)

//Góly:// 15. a 79. Dzagojev, 24. Širokov, 82. Pavľučenko – 52. Pilař. Rozhodcovia: Webb – Mullarkey, Kirkup (všetci Angl.), bez kariet, 38.000 divákov.

//Rusko:// Malafejev – Aňukov, Berezuckij, Ignaševič, Žirkov – Širokov, Denisov, Zyrjanov – Dzagojev (84. Kokorin), Aršavin – Keržakov (73. Pavľučenko)

//ČR:// Čech – Gebre Selassie, Sivok, Hubník, Kadlec – Rezek (46. Hübschman), Plašil, Rosický, Jiráček (76. Petržela), Pilař – Baroš (85. Lafata)

V sobotu 9. júna pokračuje šampionát zápasmi B-skupiny Holandsko – Dánsko (18.00) a Nemecko – Portugalsko (20.45). Tímy z A-skupiny sa opäť predvedú v akcii v utorok 12. júna, Česi si zmerajú sily s Gréckom a Poľsko sa stretne s Ruskom.

//Tabuľka://

  1. Rusko 1 1 0 0 4:1 3
  2. Poľsko 1 0 1 0 1:1 1
  3. Grécko 1 0 1 0 1:1 1
  4. ČR 1 0 0 1 1:4 0

Zdroj: TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM