Webnoviny - Svet

Dzurinda si na Cypre zabehal so slovenskými vojakmi

WEBNOVINY.SK

Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (vľavo) sa na Cypre stretol aj s jeho rezortným kolegom Markosom Kyprianom.Foto: SITA, APBRATISLAVA 7. mája (WEBNOVINY) – Slovenskí vojaci na Cypre si udržujú dobrú kondíciu, ocenil to aj minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda, ktorý si bol s desiatkou z nich dnes zabehať. Ako konštatoval pre agentúru SITA, to, že v krajine sa nebojuje, nie je jediné kritérium pre pripravenosť vojakov. Na Cypre totiž Slováci pôsobia v mierovej misii UNFICYP a Dzurinda vyhlásil, že sa presvedčil, „aký obrovský význam naša misia má“. Na ostrove treba totiž predchádzať konfliktom, či hovoriť s obyvateľmi, čo je aj úlohou slovenských vojakov. Tých pôsobí na ostrove v mierovej misii UNFICYP 198. „Ich pôsobenie si vážia,“ tvrdí minister.

Slovenský kontingent je súčasťou mierovej misie UNFICYP už 10 rokov a Slovenská republika je veliacou krajinou v Sektore 4. Pod slovenským veliteľom tu pôsobia aj maďarskí, srbskí a chorvátski vojaci. Dzurinda sa s nimi bol porozprávať, vojaci sa ho pýtali na sociálny status do budúcnosti, rozpočet a perspektívy armády a ďalšie veci, medzi ktorými bol aj ďalší osud misie.

Foto: SITA, APDzurinda prízvukoval, že misiu ministri rušiť nebudú

Minister navštívil v piatok aj centrálu United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP), kde rokoval s osobitným predstaviteľom generálneho tajomníka OSN pre Cyprus Alexandrom Downerom. Britské jednotky sú totiž veliacou krajinou misie. Tu sa Dzurinda dozvedel, ako spolu nažívajú obe časti ostrova a čo je úlohou vojakov. Deliaca línia je rozdelená na tri časti a Slovensko velí jednej z nich. Minister sa domnieva, že vyhlásenia šéfa slovenskej obrany Ľubomíra Galka „už dávnejšie dali na pravú mieru“. Galko totiž avizoval, že z finančných dôvodov bude zrejme potrebné slovenských vojakov z ostrova stiahnuť. Dzurinda však dnes prízvukoval, že túto misiu ministri rušiť nejdú. Ako tvrdí, keby sa to malo udiať, začne sa tichými rozhovormi, potom informovaním partnerov a až potom prezradia informácie verejnosti. „Toto nie je prípad UNFICYP,“ zdôraznil Dzurinda.

Dzurinda sa stretol aj s cyperským prezidentom Christofiasom

V piatok sa minister zahraničných vecí stretol tiež s najvyššími predstaviteľmi Cyperskej republiky – prezidentom Demetrisom Christofiasom, predsedom Parlamentného zhromaždenia Mariosom Garoyianom a svojím rezortným partnerom Michaelom Kyprianouom. Hovorilo sa nielen o dvojstranných vzťahoch, ale aj o cyperských témach a medzinárodnej situácii. Slovensko už dlhé roky zastrešuje dialóg komunitami rozdeleného ostrova. Cyprus má zároveň strategickú polohu, je blízko nielen k Turecku, ale aj k Libanonu, Sýrii či Izraelu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM