Rôzne Technológie

Ecocapsula môže byť bývaním pre bezdomovcov aj únikom z civilizácie

Šikovní slovenskí tvorcovia predstavili v Bratislave mobilný mikrodom, o ktorý je vo svete veľký záujem. Chcú ho vyrábať vo veľkom.

Ilustračný obrázok k článku Ecocapsula môže byť bývaním pre bezdomovcov aj únikom z civilizácie
4
Galéria
Zdroj: youtube

Výnimočný nápad, ktorý sa zrodil v hlavách slovenských mladých ľudí, okamžite po jeho zverejnení pritiahol pozornosť celého sveta. A najmä tej jeho časti, ktorá sa pohybuje okolo architektúry a bývania. Víziou startupu bolo vymyslieť a vyrobiť ekologické a sebestačné bývanie.

Bývanie vo „vajíčku“

Ekokapsula je v podstate malý nízkoenergetický dom oválneho tvaru s rozmermi 4,45 × 2,25 × 2­,55 m. Nájdete v nej všetko, čo potrebujete na prežitie hocikde v prírode, napríklad aj mimo civilizácie. Ubytovať sa tam môžu dvaja ľudia bez toho, aby nejako utrpel ich komfort.

Súčasťou Ekokapsule je vstavaný kuchynský kút, splachovacia toaleta aj sprcha s teplou vodou. Interiér kapsule si môžu jeho obyvatelia upraviť podľa svojich predstáv a potrieb.

Každodennú prevádzku prenosného mini domčeka zabezpečujú solárne panely a veterné turbíny. Vonkajšia konštrukcia je zo zváraných profilov, vrchná vrstva z laminátu.

Unikátnych 50 kusov

Ako prezradili internetovému magazínu startitup.sk autori projektu pri jeho prezentácii, celá Ecocapsula sa zostavuje na západnom Slovensku. Momentálne je vyrobených iba 50 unikátnych mini domčekov. Všetky z nich už majú svojich objednávateľov. Za Ekokapsulu v súčasnosti každý záujemca zaplatí cca 80 000 eur, v budúcnosti, keď sa bude vyrábať vo veľkom, by sa však cena mohla znížiť.

Mobilný domček môže stáť prakticky všade. Na jeho „zakotvenie“ nie je potrebné stavebné povolenie, stačí iba súhlas vlastníka pozemku. V Amerike si projekt všimli aj bezdomovci, ktorí si vedia kapsulu predstaviť ako luxusné bývanie.

Zdroj: YouTube.com
Ecokapsula
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM