Webnoviny - Svet

Ekonomické zotavenie naberá podľa Barrosa na sile

WEBNOVINY.SK

Predseda Európskej Komisie Jose Manuel Barroso Foto: SITA/AP ŠTRASBURG 7. septembra (WEBNOVINY) – Ekonomické zotavovanie v Európskej únií naberá na sile a rast bude v tomto roku vyšší, než sa pôvodne očakávalo. V utorok to povedal predseda Európskej komisie (EK) Jose Manuel Barroso. Na každoročnom prejave pred Európskym parlamentom o stave EÚ povedal, že 27-členný blok zvládol ekonomickú krízu dobre, avšak riziko pretrváva. Podľa Barrosa sa musia v nasledujúcich dvanástich mesiacoch urýchliť štrukturálne reformy a 27 krajín bloku s viac ako 500 mil. obyvateľov musí prejaviť solidaritu.

„Hospodárska a finančná kríza postavila v minulom roku EÚ pred jednu z doposiaľ najväčších výziev. Zvýraznila našu vzájomnú závislosť a ako nikdy predtým otestovala našu solidaritu,“ povedal Barroso. "Keď sa pozriem späť ako sme na výzvy reagovali, verím, že sme v teste obstáli. Môj odkaz všetkým a každému Európanovi je, že môže veriť EÚ, " dodáva. Podľa Barrosa je ekonomický výhľad lepší, než pred rokom, a to aj napriek tomu, že blok zápasil s dlhovou krízou. Podľa najnovšej oficiálnej prognózy ekonomika Európskej únie posilní v tomto roku o 1 % a hospodárstvo eurozóny o 0,9 %. Revízia tohto odhadu sa očakáva neskôr v septembri.

Barroso tvrdí, že pozoruje ochotu medzi členskými štátmi pri akceptovaní prísnejšieho finančného a fiškálneho dohľadu. Blok si musí poradiť s nerovnováhou medzi krajinami so silnejšími ekonomikami a krajinami s ekonomikami slabšími, tvrdí. Barroso načrtol výzvy, ktorým bude čeliť EÚ v nasledujúcich rokoch. Medzi ne patrí okrem iného prekonanie ekonomickej krízy a hospodárska koordinácia, tvorba pracovných miest a posilnenie pozície EÚ na medzinárodnej scé­ne.

SITA, Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM