Aktualizované Kultúra

Elegancia a noblesa: Ples v opere otvoril slovenskú plesovú sezónu

Hostí zabávali známi interpreti ako Miroslav Žbirka, Jana Kirschner, Katarína Knechtová, Dan Bárta a skupina Lucie. Prišiel aj Karel Gott.

Ilustračný obrázok k článku Elegancia a noblesa: Ples v opere otvoril slovenskú plesovú sezónu
10
Galéria
Zdroj: TASR

Historická budova Slovenského národného divadla sa v sobotu večer zmenila na veľkú plesovú dvoranu. V poradí 18. ročník Plesu v opere otvoril plesovú sezónu na Slovensku.

Prišiel aj Karel Gott

Ples v opere tento rok otvorila slávnostným úderom na gong slovenská paralympijská reprezentantka Veronika Vadovičová. Kabaret Mozart bol názov otváracej kreácie. Režisérka Jana Burkiewicz sa inšpirovala životom a tvorbou velikána Wolfganga Amadea Mozarta a ponúkla jedinečné spojenie opery a nového cirkusu, ktorý je charakteristický kombinovaním rôznych druhov umenia.

O elegantný umelecký zážitok sa postarali tanečníci a akrobati zo zoskupení Burki&com a Cirque company Losers. Súčasťou bola hudobná produkcia pod taktovkou Oskara Rózsu, predstavili sa operní speváci Adriána Banásová, Michaela Rózsa Růžičková, Pavol Remenár a hudobný skladateľ a klavirista Vladislav Šarišský. Otvárací valčík plesu zatancovali členovia Interklubu Madit.

Okrem dobročinného zámeru si tento rok podujatie uctilo aj sté výročie založenia spoločného československé­ho štátu.

Plesoví hostia sa zabávali pri hitoch Sama, Na čiernom koni a Modrá v podaní Jany Kirschner, ale aj hitoch z filmu Fontána pre Zuzanu v podaní vokalistiek a Big Bandu Gustava Broma pod vedením Vladimíra Valoviča. Na prekvapenie hostí prišiel aj Karel Gott, v jeho podaní zazneli songy Ptačí nářečí, Stokrát chválim čas, Pretty Woman, Včielka Mája či slávna Lady Carneval.

O pol noci pozvala moderátorka plesu Božidara Turzonovová na pódium Mira Žbirku s kapelou a hosťujúcou Katkou Knechtovou. Zaplnený parket si zaspieval aj zatancoval pri hitoch Len s ňou, Biely kvet, Atlantída, Mám rád alebo slávnej beatlesovke Hey Jude v podaní Mekyho Žbirku. Katka pridala hity Spomaľ a Za tebou, spolu pridali v duete hitovku 22 dní. Záver večera patril českej rockovej legende, skupine Lucie.

Dobročinné poslanie

Tento rok Ples v opere naplnil svoje dobročinné poslanie nielen v spolupráci s partnerskými organizáciami a s podporou hostí, ale aj pod záštitou prezidenta. „Je pre nás veľkou cťou, že nad 18. ročníkom dobročinného plesu prevzal patronát prezident SR Andrej Kiska. Veríme, že aj s jeho podporou môžeme na Slovensku prispieť k lepším a širším podmienkam vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením a ich rovnocennému prístupu k plnohodnotnému vzdelaniu,“ uviedol pre médiá Pavol Lančarič, generálny riaditeľ Orange Slovensko a zástupca hostiteľa Plesu v opere.

Vďaka pomoci významných hostí a v spolupráci s mimovládnymi neziskovými organizáciami – Koalíciou pre deti Slovensko a Nadáciou pre deti Slovenska – podporí aktuálny ročník Plesu v opere program inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením.

Ples v opere
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM