Správy Rôzne

Elektrické vedenie je hrozbou pre vtáctvo: Na ich ochranu sa robia opatrenia

Slovensko je pretkané sieťou elektrických vedení v rozsahu takmer 35 000 kilometrov. Drôty predstavujú nebezpečenstvo pre vtáctvo, preto ornitológovia v spolupráci s energetickými spoločnosťami realizujú viacero aktivít na pomoc vtákom.

Ilustračný obrázok k článku Elektrické vedenie je hrozbou pre vtáctvo: Na ich ochranu sa robia opatrenia
Zdroj: TASR

Pomoc ľudí sa stala v prípade niektorých ohrozených druhov ako napríklad sokol rároh, predpokladom na ich prežitie v krajine.

„Ročne počas migrácie zahynú na celom svete milióny vtákov, medzi nimi i vzácne druhy. Je preto nesmierne dôležité venovať pozornosť ich ochrane, prioritne na miestach s najvyšším rizikom kolízií. Zvýšenie bezpečnosti vtáctva prostredníctvom špeciálnych prvkov na odklonenie dráhy ich letu je i cieľom projektu LIFE Energia. Realizuje sa v trinástich chránených vtáčích územiach na západnom a na východnom Slovensku. V rámci neho naše združenie vyvinulo prelomovú metódu, ktorá umožňuje výber úsekov s najvyšším rizikom nárazov vtáctva,“ povedal Marek Gális z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

Najvyššie elektrické vedenia prenášajú energiu o napätí 400 kV a spravuje ich Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS). „Jedným z prvkov, ktoré sa využívajú na zvýšenie viditeľnosti elektrických vedení, sú tzv. letecké gule. Primárne boli vyvinuté na zvýraznenie vodičov/lán pre lietadlá a vrtuľníky. Prednedávnom sa na viacerých lokalitách začali využívať i s cieľom ochrany vtáctva…Okrem gulí sú na zariadeniach spoločnosti použité i špeciálne prvky vyrobené vo Švédsku. Svoju funkciu plnia aj po západe slnka, pretože dokážu emitovať svetlo a zvyšujú tak šance na prežitie druhov, ktoré uprednostňujú večerné a nočné presuny,“ priblížil Norbert Deák, vedúci odboru komunikácie SEPS.

Vzácny sokol rároh hniezdi aj v búdkach, ktoré sú umiestnené na zariadeniach spoločnosti SEPS. „Pracovníci spoločnosti búdky inštalujú podľa našich odporúčaní, pomáhajú nám s umiestnením techniky na kontrolu a stráženie hniezd a prispôsobujú aj termíny plánovaných prác obdobiu hniezdenia. Minulý rok dokonca pri plánovaní termínu výstavby vedenia pri rieke Váh zohľadnili čas hniezdenia iného vzácneho druhu, nášho najväčšieho dravca, orliaka morského. V prácach sa pokračovalo až keď vyviedol mladé. Stožiare často využívajú aj krkavcovité vtáky – havrany, vrany, krkavce, ich hniezda sa odstraňujú až po vyvedení mláďat. Ak by tu ostali, mohli by spôsobiť technické problémy,“ uzavrel Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM