Správy Rôzne Technológie

Elektronické zdravotníctvo na Slovensku: Zapojených je už 21 nemocníc

Elektronizácia zdravotníctva by sa na Slovensku mala naostro spustiť už budúci rok. Do systému elektronického zdravotníctva je do tejto chvíle zapojených 21 nemocníc.

Ilustračný obrázok k článku Elektronické zdravotníctvo na Slovensku: Zapojených je už 21 nemocníc
Zdroj: Bardejovský Reportér

Do systému elektronického zdravotníctva ezdravie je aktuálne pripojených asi 360 ambulantných lekárov, 21 nemocníc a polikliník. „V procese pripojenia je ďalších 235 nemocníc a polikliník,“ uviedla hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI) Soňa Valášiková.

Ostrý štart v budúcom roku

Elektronizáciu zdravotníctva má štát naostro spustiť budúci rok. Znamená to, že všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti budú povinní ukladať dáta do elektronickej zdravotnej knižky občana, v súčasnosti je eHealth v pilotnej fáze. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) už pripustil, že zrejme nie každej ambulancii sa podarí pripojiť, nemocníc sa to podľa NCZI týkať nebude.

Zdravotnícki pracovníci sú v súvislosti so zavádzaním elektronického zdravotníctva do praxe povinní do konca októbra požiadať o vydanie elektronického preukazu zdravotníckeho pracovníka. Ten slúži na ich identifikáciu a autorizáciu do elektronického systému. Ak zdravotníci termín nestihnú, hrozia im sankcie. V súčasnosti NCZI eviduje 37 000 prijatých žiadostí o vydanie elektronického preukazu, priblížila Valášiková. Asi 21 000 preukazov sa už vydalo.

Občianske preukazy s čipom

Poistenci majú pre potreby elektronického zdravotníctva využívať občianske preukazy s elektronickým čipom. Do roku 2021 však platí prechodné obdobie, pacienti sa môžu teda preukázať buď občianskym s čipom alebo s preukazom poistenca.

Termín zavedenia eHealthu sa už viackrát posúval. Do pilotnej verzie sa mal pôvodne spustiť už v roku 2013. V NCZI bol tento týždeň poslanecký prieskum parlamentného zdravotníckeho výboru, politici chceli vedieť viac o elektronizácii zdravotníctva. Šéf výboru Štefan Zelník (SNS) bol po prieskume spokojný, jeho podpredseda Alan Suchánek (OĽaNO) mal však výhrady.

Rýchlejšie vybavenie pacientov

EHealth má priniesť elektronickú komunikáciu medzi lekármi, nemocnicami, laboratóriami či lekárňami. Benefity majú spočívať v lepšom predpisovaní liekov, zabrániť by sa malo i duplicitným vyšetreniam. „Odstránia sa opakované vyšetrenia u lekárov, zefektívnia sa návštevy u lekára, obmedzia sa nepriaznivé účinky liekov a budú mať lepší finančný prehľad o nákladoch na liečbu. Lekári získajú rýchly prístup k zdravotným záznamom pacienta, čo im umožní zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ zhrnula Valášiková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM