Alžbeta Paulíková Šport

Ešte vás to nezlákalo? 5 dôvodov, prečo je super byť vo Zvolene cyklistom

Jazdiť na dvoch kolesách je oproti minulosti čoraz viac in. Aj v uliciach Zvolena vidieť stále viac cyklistov. Mnohí pritom nevyužívajú svoj bicykel iba na rekreáciu, ale aj ako dopravný prostriedok. Ak rozmýšľate nad tým tiež, tu je 5 dôvodov, ktoré by vás mohli presvedčiť.

Ilustračný obrázok k článku Ešte vás to nezlákalo? 5 dôvodov, prečo je super byť vo Zvolene cyklistom
Foto: Marcel Mojžiš / Zdroj: Dnes24.sk

1. Nenamakáte sa

Zvolenčania majú oproti iným mestách – napríklad takej neďalekej Kremnici – obrovskú výhodu. Počas jazdy na dvoch kolesách sa totiž až tak nenamakajú. Môže za to terén v našom meste, kde na strmšie kopčeky či kopce narazíte naozaj len zriedka. Od bodu A do bodu B sa väčšinou dá dostať po veľmi nenáročnom teréne a to robí z bicykla ako dopravného prostriedku veľmi lákavú a efektívnu možnosť.

2. Fitness na čerstvom vzduchu

To, že chodiť do telocvične či posilňovne je zdravé, vie takmer každý. Ale užiť si fitko priamo na čerstvom vzduchu sa nedá pri každej aktivite. Cyklistika však túto výhodu má. A navyše takéto fitness je zadarmo. Ak teda siahnete po bicykli, môžete si pri vašej preprave do vytýčeného cieľa zvyšovať kondíciu, utužovať zdravie a navyše si užiť krásy nášho mesta.

3. Premávka, ktorá sa dá

Preplnené cesty, nervózni vodiči, neustále nejaké dopravné obmedzenia, zápchy na každom rohu. Aj keď čo-to sa vyskytuje aj v našom meste, zďaleka to nie je také zlé ako v iných mestách. Väčšie mestá či blízke metropoly – ako napr. Bratislava či Praha – a cyklisti v nich nám našu premávku môžu iba závidieť. Na druhej strane, v tomto smere je čo zlepšovať a ani vo Zvolene to ani zďaleka nie je ideálne.

4. Cyklista ušetrí

Aj v meste pod Pustým hradom sa potrebujú obyvatelia rýchlo presúvať z miesta na miesto. Bicykel je pritom výborná príležitosť, ako zároveň ušetriť. Náklady na auto či MHD môžu mesačne dosahovať niekoľko desiatok eur, zatiaľ čo preprava na bicykli nestojí prakticky nič.

5. Zlepšujúca sa infraštruktúra

Nadšencom cyklistiky v ostatných mesiacoch pod Pustým hradom svitá na lepšie časy. Vo Zvolene pribudlo niekoľko cyklotrás, ktoré uľahčujú milovníkom jazdy na dvoch kolesách život. Na druhej strane, niektoré majú svoje muchy a ostrieľaní cyklisti občas nad nimi krútia hlavami. Oproti minulosti však cítiť progres a napríklad Rodinná cyklocestička zo Zvolena na Sliač sa okamžite po jej otvorení stala mimoriadne obľúbenou trasou aj u mnohých zvolenských cyklistov. Navyše je skvelým príkladom, ako podobná novinka dokáže cyklistom spríjemniť cestu a motivovať k ešte väčšiemu využívaniu svojho dvojkolesového pomocníka.

Čítajte tiež:

Zvolen skúsil experiment a toto ukázala prax: Takto dopadlo vpustenie cyklistov na námestie

KOMENTÁR ŠÉFREDAKTORA: Mesto pre ľudí, nie autá

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM