Aktualizované Zo Slovenska

Estetická klinika robila plastiky nezákonne. Bratislavská župa jej zakázala činnosť

Bratislavský samosprávny kraj začal správne konanie voči estetickej klinike Adelais Clinique. Tá totiž nemá povolenie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Ilustračný obrázok k článku Estetická klinika robila plastiky nezákonne. Bratislavská župa jej zakázala činnosť
15
Galéria
Zdroj: internet

Predseda BSK Pavol Frešo už podpísal predbežné opatrenie, ktorým klinike na Ventúrskej ulici zakázal činnosť. Lekári tam vykonávali plastické chirurgie.

„Klinika môže dostať pokutu vo výške asi 33 000 eur,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Frešo. Kraj teraz čaká, či sa konatelia spoločnosti v tejto veci vyjadria. Správne konanie by malo byť ukončené do niekoľkých dní.

Kliniky si môžete overiť sami

Verejnosť si vie overiť, či majú zdravotnícke kliniky alebo rôzne ambulancie od krajov povolenie na činnosť. Priamo na mieste to môže zistiť cez vyvesený cenník. Ten totiž schvaľuje kraj. Poskytovateľ by mal mať na viditeľnom mieste uvedené aj obchodné meno a odborné zameranie.

Možno si to preveriť i na webe, a to na stránke www.e-vuc.sk. Ak sa na tomto portáli hľadaný subjekt nenachádza, povolenie zrejme nemá. „Treba preto rýchlo kontaktovať príslušný kraj, ten si to preverí,“ povedala Jana Ježíková z Odboru zdravotníctva na Úrade BSK. Subjekt môže mať povolenie na činnosť aj od ministerstva zdravotníctva, a to v prípade, že by pôsobil vo viacerých krajoch naraz.

Podnet od pacientky

Na možné porušenie zákona klinikou upozornil ako prvý portál čas.sk. So službami kliniky nebola podľa webu spokojná pacientka, dala preto podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Ten teraz zisťuje, či je subjekt poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v zmysle zákona.

„Za účelom preverenia sme oslovili príslušné inštitúcie so žiadosťou o potrebné informácie,“ povedala hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová. Ak sa podľa nej preukáže, že subjekt je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, začne tam výkon dohľadu.

Lekárovi sa pozrú „na prsty“

Slovenská lekárska komora (SLK) sa chce bližšie pozrieť na prípad falošného plastického chirurga Yassina Ghaziho. Ten pôsobí v estetickej klinike, ktorej Bratislavský samosprávny kraj stopol činnosť. Klinika od neho nemala povolenie na poskytovanie služieb, napriek tomu v nej spomínaný lekár robil plastické operácie.

SLK potvrdila, že mu nevydávala žiadnu licenciu. Neeviduje tiež, „že by nadobudol špecializáciu v akomkoľvek špecializačnom odbore“. Ghazi je ale členom komory. „Budú sa ním zaoberať naše príslušné orgány, a to vo vzťahu k porušeniu povinností etického kódexu zdravotníckeho pracovníka,“ avizovala komora.

Ako lekár Ghazi podľa SLK pracovať môže, „nakoľko spĺňa všetky podmienky na výkon povolania“. Je uvedený v registri lekárov vedenom komorou. Ghazi robil zákroky v Adelais Clinique na Ventúrskej ulici v Bratislave.

Prezident Slovenskej spoločnosti plastickej a estetickej chirurgie Radomír Kokavec prípad komentovať nechcel.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM