Webnoviny - Svet

EU bude spolupracovať s ukrajinským prezidentom

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BRUSEL 8. februára (WEBNOVINY) – Európa je pripravená spolupracovať s novým ukrajinským prezidentom. V pondelok to v reakcii na ukrajinské prezidentské voľby ešte pred zverejnením konečných oficiálnych výsledkov povedala čerstvá šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová. Novou hlavou Ukrajiny sa už takmer s istotou stane proruský opozičný politik Viktor Janukovyč, hoci jeho súperka Julija Tymošenková si porážku stále odmieta priznať. Rozdiel medzi nimi je po spočítaní bezmála 100 percent hlasov 2,5 percenta.

„Európska únia zostáva zaviazaná k prehlbovaniu vzťahov s Ukrajinou a v zavádzaní jej reformnej agendy. Zároveň sa teší na prácu s novým prezidentom,“ uviedla Ashtonová v oficiálnom stanovisku. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci zároveň ocenila „všeobecne pokojnú atmosféru“ a „otvorenú kampaň v médiách“ počas nedeľného druhého kola prezidentských volieb na Ukrajine. Takmer 70-percentná volebná účasť tiež podľa Ashtonovej svedčí o „silnom záväzku voči demokratickému procesu“.

Nová ministerka zahraničných vecí EÚ síce vo svojej reakcii vyslovene nespomenula Janukovyčovo meno a nezagratulovala mu k víťazstvu priamo, ocenila však „pozitívne hodnotenie“ volebného procesu Medzinárodnou volebnou pozorovateľskou misiou. „V krajine, ktorá prekonala komunizmus, druhú svetovú vojnu a sovietsku dominanciu sa opäť uskutočnili slobodné voľby. Tieto fakty by si mala všimnúť aj medzinárodná komunita, ktorá dnes sleduje Kyjev,“ vyhlásili poslanec poľského parlamentu Pawel Kowal, ktorý šéfoval delegácii pozorovateľov EÚ.

Tymošenkovej tím výsledky, ktoré priebežne zverejňuje ústredná volebná komisia, spochybňuje. Ako informuje internetová stránka denníku Kyiv Post, Tymošenkovej štáb organizuje paralelné sčítavanie hlasov, a podľa neho vedie Tymošenková. Janukovyč sa už medzičasom označil za víťaza volieb a Tymošenkovú vyzval, aby odstúpila. „Nech sa pripraví na rezignáciu, veď tomu sama dobre rozumie,“ povedal ešte v nedeľu neskoro večer, keď mu neúplné výsledky veštili vysoké víťazstvo.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM