Lucia Lauková Správy

Europarlament o Slovensku: Venovať sa bude kauzám či bezpečnosti novinárov

Dianie na Slovensku rezonuje aj v Štrasburgu. Na pôde Európskeho parlamentu budú rozoberať aj kauzy, ktorým sa Kuciak venoval.

Ilustračný obrázok k článku Europarlament o Slovensku: Venovať sa bude kauzám či bezpečnosti novinárov
Zdroj: TASR

Bezpečnosť novinárov na Slovensku a v celej Európskej únii v nadväznosti na vraždu slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bude v stredu v Štrasburgu predmetom diskusie europoslancov.

Zistenia kontroly

Vzhľadom na zistenia osobitnej kontrolnej misie Európskeho parlamentu (EP), ktoré naznačujú nedôveru Slovákov vo verejné inštitúcie a predovšetkým políciu a súdnictvo, europoslanec Ivan Štefanec sa plánuje v rámci diskusie dožadovať nezávislého a skutočného vyšetrovania a zabezpečenia slobody prejavu ľudí i novinárov aj ich bezpečnosti pri práci. Rovnako zdôrazní aj potrebu zvýšenia bezpečnosti pri ich práci.

Vyšetrenie káuz

„Z mojej pozície urobím všetko preto, aby kauzy, na ktorých Ján Kuciak pracoval, nezostali nedokončené a chcem, aby každý, kto má akékoľvek informácie, ich mohol predniesť aj na pôde EP a konkrétne na pôde výboru pre vyšetrovanie daňových podvodov, ktorý sa v týchto dňoch zakladá,“ priblížil Štefanec.

Údajné zneužívanie fondov

Poslanci by mali diskutovať aj o odhaleniach Jána Kuciaka, ktoré priniesol jeho posmrtne zverejnený článok, o údajnom zneužívaní fondov EÚ a možnom prepojení medzi skupinami organizovaného zločinu a politikmi na Slovensku.

Plénum prijme k tejto téme aj samostatnú rezolúciu, o znení ktorej budú poslanci hlasovať počas aprílového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM