Zo Slovenska

Európska akcia zameraná na rýchlosť: Do nedele bude na cestách viac policajtov

Medzinárodná stavovská organizácia TISPOL, združujúca služby dopravnej polície európskych štátov, organizuje spoločnú dopravno-bezpečnostnú akciu.

Ilustračný obrázok k článku Európska akcia zameraná na rýchlosť: Do nedele bude na cestách viac policajtov
Zdroj: TASR

Až do nedele sa policajti zamerajú v prvom rade na kontrolu dodržiavania najvyššej dovolenej rýchlosti jazdy vozidiel. Európskej dopravno-bezpečnostnej akcie sa zúčastňujú policajti na celom území Slovenska.

„Prekročenie predpísanej rýchlosti jazdy vozidlom je druhou najčastejšou príčinou dopravných nehôd hneď po porušení povinností vodičov. Za sedem mesiacov tohto roka došlo v dôsledku rýchlosti k vyše tisíc nehodám, o život pri nich prišlo 33 osôb,“ uviedla hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

Dopravní policajti sa však počas kontrol zamerajú aj na ďalšie porušenia pravidiel cestnej premávky. Cieľom dopravno-bezpečnostnej akcie je pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

Poznáte povolenú rýchlosť?

Vodič smie v obci jazdiť rýchlosťou najviac 50 km/h a ak ide po diaľnici v obci alebo po rýchlostnej ceste v obci, najviac 90 km/h. Vodič autobusu a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg smie jazdiť rýchlosťou najviac 90 km/h.

Čítajte aj: Smrteľná nehoda na Kysuciach: Sedem ľudí zranených, jedna mŕtva žena

Na diaľnici a na rýchlostnej ceste vodič autobusu smie jazdiť rýchlosťou najviac 100 km/h a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg rýchlosťou najviac 130 km/h.

Pomaly ďalej zájdeš

Napriek najvyšším povoleným rýchlostiam musí vodič v prvom rade prispôsobiť rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu. Musí brať ohľad aj na poveternostné podmienky, stav a povahu vozovky, ako aj iné okolnosti, ktoré možno predvídať.

Čítajte aj: Koniec lacnému tankovaniu? Analytici odhadujú, že si priplatíme

Vodič smie jazdiť len primeranou rýchlosťou, aby bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad. Netreba zabúdať ani na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami a pripútanie sa bezpečnostným pásom je už snáď samozrejmosť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM