Alexandra Húsková Správy

Európska únia a jej symboly. Ako sa to vlastne začalo a čo znamená dvanásť hviezd na vlajke?

Deň Európy sa oslavuje 9. mája. Pred 65. rokmi, práve v tento deň, predniesol totiž Robert Schuman v Paríži dekláráciu, v ktorej vyzval mocnosti, aby sa spojili vo výrobe uhlia a ocele. Spojenie mocností bol jeden zo spôsobov, ako po dvoch svetových vojnách udržať mier.

Ilustračný obrázok k článku Európska únia a jej symboly. Ako sa to vlastne začalo a čo znamená dvanásť hviezd na vlajke?
Zdroj: Dnes24.sk

Pred 65 rokmi, 9. mája 1950, sa odohrala významná udalosť, ktorá položila základy dnešnej Európskej únie. V tento deň v Paríži predniesol vtedajší francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman deklaráciu, v ktorej vyzval mocnosti ako Francúzsko, Nemecko a ďalšie európske krajiny k tomu, aby spojili svoju výrobu uhlia a ocele a vytvorili tak nadnárodnú európsku inštitúciu na spoločné riadenie tohto odvetvia.

Práve toto odvetvie bolo v tom čase základom celej vojenskej moci a prispievalo k možnosti vytvárania konfliktov. Európa sa v tom období spamätávala z následkov dvoch zničujúcich svetových vojen. Všetci si uvedomovali, že ďalšia takáto katastrofa by mala nedozierne následky a preto bolo dôležité nájsť spôsob ako sa jej vyhnúť.

Spojenie mocností bol jeden zo spôsobov a preto dodnes hovoríme, že spojená Európa bola na počiatku v prvom rade mierový projekt. Robert Schuman sa považuje za jedného zo zakladateľov Európskej únie a stal sa aj prvým predsedom Európskeho parlamentu v rokoch 1958 – 1960. Je po ňom pomenované námestie v Bruseli, na ktorom majú sídlo Európska komisia i Rada.

Európska vlajka

Európska vlajka má kruh dvanástich zlatých hviezd na modrom pozadí. Vlajka je symbolom európskej jednoty a identity. Kruh zlatých hviezd symbolizuje solidaritu a harmóniu medzi občanmi Európy, dvanásť hviezd však nezodpovedá počtu členských krajín a preto nezávisí ani od rozširovania EÚ. Číslo dvanásť symbolizuje dokonalosť, celistvosť a idéal jednoty a pripomina aj počet mesiacov a ciferník. Číslo dvanásť má síce aj religiózny výzam (12 synov Jakuba, 12 apoštolov, 12 kmeňov Izraelu), je však otázke, či ten hral pri voľbe nejakú rolu. Modrá farba pripomína nebo a predstavuje slobodu.

Európska hymna

Európska hymna je melódiu "Ódy na radosť ". Skomponoval ju v roku 1823 Ludwig van Beethoven ako záverečnú časť Deviatej symfónie, zhudobnenie básne “Ode an die Freude” od Friedricha Schillera. Van Beethoven z nej použil prvú a tretiu strofu a časti z druhej a štvrtej. V tejto básni, napisanej v roku 1785, vyjadruje Schiller svoju idealistickú víziu bratstva celého ľudstva, ktorú zdieľal aj van Beethoven. Schiller opisuje ideál spoločnosti rovnoprávnych ľudi, ktorí sú spájaní radosťou a priateľstvom.

Eurohymna je bez textu, aby sa neuprednostňovalo nijaký jazyk. V univerzálnom jazyku hudby vyjadruje ideály slobody, mieru a solidarity, ktoré sú spoločné ideály pre celú Európu.

Hymna EÚ nenahrádza štátne hymny jednotlivých členských krajín, ale je oslavou hodnôt, ktoré sú vlastné všetkým európskym štátom a oslavou hesla EÚ “zjednotení v rozmanitosti.”

Európske heslo

Európske heslo znie “Zjednotení v rozmanitosti”. V roku 2000 bolo vybraté súťažou medzi žiakmi z vtedajších pätnástich členských krajín.

Mena EURO

V roku 1997 zaviedla Európska komisia znak Eura ako symbol spoločnej meny.

Navrhol ho ešte v roku 1974 vtedajší vedúci dizajnér Európskeho spoločenstva Arthur Eisenmenger. Dve vodorovné čiary v strede symbolizujú stabilitu Eura a európskeho hospodárskeho priestoru. Zároveň pripomína grécky znak epsilon a tým antickú Európu ako jeden zo zdrojov súčasnej európskej civilizácie.

Meno Euro navrhol vtedajší nemecký minister financií Theodor Waigel v roku 1995 v Európskej rade. Iné navrhnuté názvy boli: Európsky frank, Európska koruna, Európsky gulden a ECU (stará zúčtovacia mena). Euromince znázorňujú európske motto „zjednotení v rozmanitosti“. Predné strany sú všetky rovnaké, zadné strany sú v každej krajine individuálne.

Na Eurobankovkách sú na prednej strane okná a na zadnej strane mosty. Mosty symbolizujú spolupatričnosť európskych štátov. Okná symbolizujú slobodu a perspektívy. Stavebné diela na bankovkách sú fiktívne a reflektujú tému „vek a stavebné slohy“, ktorá rozličnými umeleckými slohmi symbolizuje spoločné dejiny Európy.

Zdroj: http://www.europskaunia.sk/symboly_eu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM