Jakub Forgács Kultúra Zo Slovenska

Európsky unikát na bystrickom amfiteátri: Panoramatické filmy v kráľovskom formáte

Letné kino zažijeme na amfiteátri aj tento rok. Okrem klasických premietaní sa dočkáme aj snímkov zo 70mm filmových materiálov

Ilustračný obrázok k článku Európsky unikát na bystrickom amfiteátri: Panoramatické filmy v kráľovskom formáte
3
Galéria

Milovníkov filmu čaká 7. – 8. júla (piatok a sobota) o 21:30 už druhý ročník podujatia Prehliadka panoramatických filmov. Počas Prehliadky môžete na amfiteátri vidieť snímky Cigáni idú do neba (1975), jeden z najúspešnejších sovietskych panoramatických filmov, a Amadeus (1984), dielo režiséra Miloša Formana, ktorým si pripomíname jeho tohtoročné 85. narodeniny.

Oba filmy budú premietané v „kráľovskom formáte“ zo 70mm filmových materiálov a obraz teda vyplní celú plochu premietacieho plátna s rozmermi 32 × 15 m. Podujatie na banskobystrickom amfiteátri je unikátne v rámci celej Európy: panoramatický film premietaný pod holým nebom nikde inde neuvidíte.

Ako vraví premietač Letného kina Ivan Školuda: „Éra panoramatických 70mm filmov začala pred vyše 60-timi rokmi v roku 1955 a vrchol prišiel v 60. a 70. rokoch minulého storočia. Neskôr bolo možné ešte vidieť na 70mm formáte zväčšené niektoré úspešné filmy. Potom nastal útlm a málokto veril, že sa 70mm filmy ešte vrátia. Ale zázraky sa dejú a v súčasnosti sa opäť začínajú objavovať."

Foto: ilustračné

FOTO: Premietanie na bystrickom amfiteátri - Letné kino
3
Galéria
Foto: Ivan Golembiovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM