JAB Rôzne

Exkluzívne spomienky našich čitateľov: Pamätáte si Smažienku či obchodný dom Hornád?

Tak ako aj dnes aj za socializmu sa ľudia venovali i nákupom. Naši čitatelia si však zaspomínali na prevádzky, ktoré dnes už v Spišskej nenájdete...

Ilustračný obrázok k článku Exkluzívne spomienky našich čitateľov: Pamätáte si Smažienku či obchodný dom Hornád?
Zdroj: TASR

Centrum Spišskej Novej Vsi tvoria okrem historických pamiatok aj rôzne obchody či podniky. Hoci dnes sa už niekedy stáva, že rôzne prevádzky sa menia tak rýchlo, že to ani nestihneme občas postrehnúť, kedysi stáli na svojom mieste dlhé roky. Už sme písali na našom portáli o niektorých obchodoch z čias socializmu akými boli Ryba, Hračkárstvo či Partiovky. No to nie sú jediné prevádzky, ktoré utkveli obyvateľom nášho mesta a okolia v pamäti. Zaspomínajte si s nami…

Smažienka či Eso

Aj keď rôznych fast foodov nájdete v našom meste dnes niekoľko, niekedy to tak nebolo. Najviac utkvela obyvateľom Spišskej v pamäti snáď Smažienka. Predajňa s rýchlym občerstvením stála na zimnej ulici vedľa dnešnej predajni Mladosť. Podľa slov pani Gabiky, ktorá v tomto vychýrenom bufete dokonca pracovala, na zemiakové placky, varenú kukuricu, grilované kurča či pečenú klobásu chodili ľudia nielen zo Spišskej, ale aj okolia.

„Pamätám si aj na chlebík obložený vajíčkom – takzvaný vaječný rezeň. Ten stál v tej dobe 2 koruny a 10 halierov,“ prezradila pani Gabika. Vychýrenú zemiakovú placku ste si mohli kúpiť podľa jej slov za 1,80 Kčs.Na Letnej ulici stál zase obchod s názvom Eso. Akýsi nástupca tuzexu ponúkal pre novovešťanov exkluzívny tovar z dovozu. „Mali tam rôzne dezerty, alkohol, kávy aj sladkosti. V tom čase to bol asi jediný obchod, kde mali teraz už známe kinderká,“ zaspomínala.

Veľká obuv aj cukráreň

No nie len predajne s jedlom utkveli mnohým v pamäti. Mnohí, tak ako aj dnes, radi navštevovali predajne s obuvou. Takzvaná Veľká obuv stála v sedemdesiatych rokoch aj na Letnej ulici (dnes sa tam nachádza banka ). Na priestranný obchod so sortimentom pánskej, dámskej, ako aj detskej obuvi nedá dopustiť ani pani Katarína.

„Rodičia mi tam kúpili prvé čižmy na vysokom opätku. Keď máte 16 rokov, je to veľmi dôležité,“ zasmiala sa Katarína. Okrem veľkej obuvi si pre náš portál zaspomínala aj na cukráreň na Zimnej. „Pamätám si, že tam boli žlté a červené stoličky. Predávali tam šľahačkové poháre s jahodami a šľahačkové poháre s čokoládou. Chodievali sme tam vždy v nedeľu poobede.“

Obchodný dom a jedáleň

Obchodný dom ASO stál podľa slov pani Márie v 50 až 70 rokoch na terajšej Letnej ulici. Neskôr dostal pomenovanie obchodný dom Hornád. Pod týmto názvom ho pozná asi väčšina Novovešťanov. Topánky, hračky, odevy, galantéria či látky ste mohli nájsť práve v Hornáde.

Obľúbená robotnícka reštaurácia zase stála na Zimnej ulici. Jedlo v samoobslužnej jedálni ste si mohli vychutnať „ na stojáka“ a pochutnať ste si mohli na rôznych desiatových polievkach či na klasickom dennom menu. Do pamäti obyvateľov nášho mesta, ako aj do ich chuťových pohárikov, sa zapísali najmä knedlíky, ktoré si gazdinky kupovali aj domov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM