Peter Štrbo Rôzne

Fajčenie poškodzuje organizmus už po uhasení cigarety

Dlhodobý negatívny vplyv fajčenia je všeobecne známy. Výsledky najnovšieho amerického výskumu však preukázali, že k poškodeniu organizmu dochádza už krátko po fajčení.

Americkí výskumníci zistili, že fajčenie poškodzuje zdravie už pár minút po zahasení prvej cigarety. V štúdii, ktorú publikovali v časopise Chemical Research in Toxicology, sa uvádza, že látky spôsobujúce rakovinu sa v tele tvoria v krátkom čase po fajčení. Vedci skúmali hodnotu polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU) pridaných do cigariet u dvanástich pacientov bezprostredne po fajčení. PAU dokážu meniť DNA a tým vyvolať zmenu v genetických informáciách, čo sa prejavuje v podobe závažných onkologických ochorení.

Výsledky výskumu ukázali, že k zmene PAU na inú látku spôsobujúcu poškodenie DNA došlo v priebehu iba 15 až 30 minút po uhasení cigarety. „Tieto výsledky by mali slúžiť ako varovanie pre tých, ktorí chcú začať fajčiť,“ povedal profesor z University of Minnesota Stephen Hecht. Informácie zverejnila webová stránka www.bbc.co.uk.

WEBNOVINY

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM