Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Fantastické jesenné šípky a navyše zadarmo: LOKALITY, kde si pri Michalovciach nazbierať poklad plný vitamínov

Sušené alebo čerstvé... Šípky sú pochúťkou, ktoré sú dobre známe aj Michalovčanom. Práve teraz ich už môžete nájsť aj v našich končinách a nemusíte pritom vôbec chodiť ďaleko od mesta.

Ilustračný obrázok k článku Fantastické jesenné šípky a navyše zadarmo: LOKALITY, kde si pri Michalovciach nazbierať poklad plný vitamínov
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Ak sa v týchto dňoch vyberiete do okolia Michaloviec, môžete si svoj výlet ľahko spríjemniť plodmi z lona našej prírody. Na viacerých miestach už totiž môžete naraziť na šípky plné vitamínov a antioxidantov.

Pri vode aj v suchu

„Šípky nájdete v týchto dňoch na pri vode v okolí Šíravy, ale aj v lesných častiach. Na miestach, kde začína les alebo lúka. Niekde sú ešte nedozreté a inde sú krásne červené. Majú svoju typickú farbu,“ prezradil svoj tip Milan z Michaloviec. Ideálne je vraj sa poobzerať v zarastenom kroví, kde sú rozrastené aj tieto vitamínové bomby.

Zbiera ich na čaj. Podľa jeho slov si zo šípok pripravíte oveľa lepší čaj ako kúpený z obchodov. Na šípky môžete naraziť aj neďaleko rekreačného strediska Lúč. Pár metrov od vody sú popri chodníkov bohaté kriky. Na hrádzi pri obci Lúčky sa červenajú tiež. Zahanbiť sa nenecháva ani druhá strana hrádze, ktorá sa práve opravuje. Stačí sa poobzerať v okolí.

Pri jesenných prechádzkach môžete ľahko naraziť na ker posiaty šípkami. Neobíďte ho a nenechajte len tak. Šípky oceníte počas zimných mesiacov. Šípky sa používajú čerstvé i sušené pre veľký obsah vitamínu C a karoténu. Okrem týchto zložiek obsahujú aj vitamíny B1, B2, K a vitamín P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C.

O liečebných účinkoch sa môžete dočítať aj tu.

Čítajte tiež:

Skúsený hubár prezradil super INFO: Kde teraz v okolí Michaloviec nájdete najlepšie lokality?

Do jesennej červenej

Vitamín P

Jesenné plody v okolí Michaloviec: Vitamíny zdarma!
6
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM