Webnoviny - Svet

Fed chce zabrániť dvojitej recesii

WEBNOVINY.SK

Foto: commons.wikime­dia.org WASHINGTON 11. augusta (WEBNOVINY) – Rozhodnutie amerického Federálneho rezervného systému (Fed) o tom, že výnosy z cenných papierov založených na hypotékach, ktoré vlastní, použije na nákupy vládnych dlhopisov, má podľa analytikov skôr symbolicky význam. Podľa odhadov investorov budú ročné výnosy v sume 100 až 150 mld. USD. Hoci to nie je bezvýznamný objem, ide o sumu, ktorá sa všeobecne nepovažuje za dostatočne veľkú na to, aby mala podstatný stimulačný vplyv na ekonomiku. „Skutočný účinok toho, čo robia, bude skôr symbolický,“ povedal Burt White zo spoločnosti LPL Financial. „Trhu tak hovoria, že budú robiť všetko a čokoľvek, čo môžu, aby zaručili, že zabrzdia akékoľvek riziko dvojitej recesie,“ konštatoval White.

Utorkový krok americkej centrálnej banky by však podľa časti analytikov mohol predznamenávať agresívnejšie uvoľňovanie menovej politiky, ak sa objavia ďalšie známky spomaľovania ekonomického zotavovania. „Ak by sa výhľad naďalej zhoršoval, Fed pravdepodobne začne nové kolo nákupov aktív,“ povedal Michael Gapen, analytik Barclays Capital. Väčšina tých bánk, ktoré priamo obchodujú s Federálnym rezervným systémom, sa ale nedomnieva, že sa to stane. V rámci prieskumu agentúry Reuters iba 5 z 13 bánk vyslovilo názor, že Fed bude nakupovať vládne dlhopisy za väčšiu sumu ako sú výnosy z cenných papierov založených na hypotékach, ktoré vlastní. Fed vlastní takéto cenné papiere v hodnote vyše 1,3 bil. USD.

Fed v utorok zároveň rozhodol o ponechaní svojej základnej úrokovej sadzby na úrovni medzi 0 a 0,25 % a zopakoval prísľub, že sadzbu takto nízko ponechá dlhšie obdobie. Vo vyhlásení po skončení svojho zasadania sa centrálna banka USA opatrnejšie vyjadrila o hospodárskom výhľade krajiny a uviedla, že zotavovanie ekonomickej produkcie a zamestnanosti sa „v posledných mesiacoch spomalilo“. Po júnovom zasadaní Fed konštatoval, že zotavovanie pokračuje.

SITA, Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM