Webnoviny - Svet

Fico Galka nekomentuje, vraj nemá sedieť vo vláde

WEBNOVINY.SK

Líder Smeru-SD v utorok vyslovil obvinenia o možnosti Galkovho korupčného postupu, resp. zneužitia právomoci verejného činiteľa pri problémovej previerke nového šéfa Vojenskej spravodajskej služby Milana Hudeca. Foto: SITA/Jozef Jakubčo BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Predseda strany Smer-SD a podpredseda NR SR Robert Fico nebude reagovať na dnešné slová ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), ktorý vyhlásil, že Fico pre neho predstavuje to najhoršie exemplárne zlo, to najodpornejšie, čo v politike môže byť, tým, ako sa správa. „Z toho, čo dnes pán Galko vyhlásil, slovenská verejnosť určite z jeho vyhlásenia veľmi rýchlo pochopí, čo za človeka sa dostal do funkcie ministra obrany," uviedol Fico na tlačovej besede.

Galko si myslí, že sa tak môže Fico správať z dôvodu, že „chce odstaviť človeka, ktorý sem prišiel preto, aby tu zastavil jeden obrovský špinavý biznis“. Galko tým narážal na podpísanie zmlúv na modernizáciu vrtuľníkov tesne pred voľbami, ktorým sa o pár rokov končí technická životnosť.

Líder Smeru-SD v utorok vyslovil obvinenia o možnosti Galkovho korupčného postupu, resp. zneužitia právomoci verejného činiteľa pri problémovej previerke nového šéfa Vojenskej spravodajskej služby Milana Hudeca. „Na tom, čo sme v utorok povedali na pána ministra obrany, a to boli všetko fakty, žiadne osobné urážky, na to nepovedal pán minister nič, nevyvrátil z toho čo sme povedali ani jedno jediné slovo. Jediné čo dnes z neho vyšlo, bola spŕška nadávok, kriku, on je vôbec taký ukričaný,“ povedal Fico. Podľa neho sa objavila ďalšia závažná skutočnosť. Fico tvrdí, že ďalší, podľa neho nezákonne odvolaný príslušník Vojenskej spravodajskej služby podal trestné oznámenie, v ktorom sa uvádza, že nezákonne vymenovaný riaditeľ vojenského spravodajstva tlačil na iného príslušníka, aby mu v rozpore s postupmi rýchlo urobil previerku a aby sa o tom nikto nedozvedel.

Fico dnes adresoval verejnú otázku aj smerom k premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS). „Prečo, ak je úplne evidentné, že modernizácia vrtuľníkov prebehla úplne transparentne a v poriadku, prečo kryje korupciu, prečo kryje zneužívanie právomocí verejného činiteľa pokiaľ ide o ministerstvo obrany?" spýtal sa Fico s tým, že ho zaujíma, čo plánuje premiérka s Galkom urobiť. „My nesúhlasíme, aby vo vláde sedel človek, ktorý sa takto správa hneď na začiatku. Ja sa pýtam, čo je schopný tento pán, ak bude ďalej pokračovať vo funkcii ministra obrany?“ povedal Fico.

Certifikát o previerke, ktorý v utorok ukázal Fico na tlačovej besede, keď tvrdil, že Galko podpísal Hudecovi previerku, ktorá sa neuskutočnila, nebol podľa Fica tajný.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM