Webnoviny - Svet

Fico odpúšťa Radičovej jej nápad žalovať ho

WEBNOVINY.SK

Budova Generálnej prokuratúry SR v Bratislave.Foto: SITA/Nina BednárikováBRA­TISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) – Ak si koaliční poslanci v utorok pri tajnej voľbe preberú hlasovacie lístky, ale nevhodia ich do urny, Smer-SD to bude považovať za zmarenie tajnej voľby a podporí podanie na Ústavný súd SR, aby sa tajná voľba opakovala.

„Ak zrealizujú vytiahnutie lístkov, budeme považovať túto voľbu za zmarenú, za realizáciu kontrolných mechanizmov, ktoré ústavný súd výslovne zakázal,“ povedal dnes predseda strany Robert Fico s tým, že v takomto prípade je strana pripravená podať návrh na odvolanie premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Fico sa nazdáva, že neodovzdanie lístkov je jediný spôsob, ako môže koalícia vydierať svojich vlastných poslancov, čo by chceli podporiť kandidáta, ktorého považujú za najlepšieho.

Radičovej Fico pripomenul jej výroky o tom, že voľba prebehne tajne, nebudú sa realizovať žiadne kontrolné mechanizmy vrátane vynášania hlasovacích lístkov. Koaličnú štvorku označil za „vládu vydieranej väčšiny“, ktorá sa k zmareniu tajnej voľby uchyľuje preto, že nie je schopná zabezpečiť zvolenie vlastného kandidáta ani nezvolenie opozičného a bojí sa, že bez kontroly sa budú jej poslanci správať inak, ako si to predstavujú koaliční lídri.

„Nie sú zjavne schopní zvoliť generálneho prokurátora a preto ho spoločne s Ivetou Radičovou vyhnali z Národnej rady SR,“ komentoval vzdanie sa kandidatúry koaličného kandidáta Jozefa Čentéša.

Na margo premiérkou avizovanej žaloby na Fica pre výroky, ktoré z jeho úst zazneli 13. mája, predseda Smeru-SD povedal, že jej odpúšťa. „Viem si predstaviť, v akom ťažkom duševnom rozpoložení je premiérka, preto jej odpúšťam takéto nezmyselné nápady,“ vysvetlil svoj postoj. Radičová dnes totiž oznámila, že Fico na jej adresu hovorí nepravdy a neopodstatnene ú­točí.

Generálneho prokurátora budú poslanci voliť v utorok 17. mája, keďže koaličný kandidát Čentéš svoj súhlas s kandidatúrou stiahol, jediným adeptom na tento post je opozíciou navrhnutý Dobroslav Trnka. Pri hlasovaní o generálnom prokurátorovi sa bude zároveň rozhodovať o zotrvaní premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) v úrade, avizovala totiž, že po jeho zvolení podá demisiu.

PROCHÁZKA: Ak Trnku nezvolia, opozícia bude hovoriť o porušení práv

Opozícia pristupuje k nálezu Ústavného súdu SR, podľa ktorého boli pri decembrovej tajnej voľbe porušené práva kandidáta na generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, účelovo. Tvrdí to predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Radoslav Procházka.

„Rokovanie dnešného ústavnoprávneho výboru dokumentovalo jednu vec, že opozícia v tom náleze už číta takmer všetko, možno vrátane toho, že národná rada poruší práva doktora Trnku vždy, ak ho nezvolí za generálneho prokurátora,“ uviedol pred novinármi po rokovaní výboru, ktorý sa zaoberal aj otázkou, či mohol koaličný kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš vziať späť svoj súhlas s kandidatúrou.

O stanovisko požiadal výbor predseda NR SR Richard Sulík. Opoziční poslanci vo výbore tvrdia, že podľa nálezu Ústavného súdu SR by sa voľba mala uskutočniť za rovnakých podmienok ako v decembri a vtedy sa Čentéš ešte kandidatúry nevzdal, takže by mali v utorkovej voľbe rozhodovať aj o ňom.

„Keby sa vzdali obaja alebo keby jedného z nich uniesli mimozemšťania alebo by zomrel alebo by stratil spôsobilosť na právne úkony alebo by prestal byť prokurátorom, tak podľa výkladu opozície, ktorý je najúčelovejší, aký si viem predstaviť, aj tak by mal byť kandidátom a národná rada by ho mohla schváliť za generálneho prokurátora,“ zareagoval na tento výklad Procházka.

Zbytočná otázka

Ako predseda ústavnoprávneho výboru skonštatoval, rozhodovanie výboru o otázke, či sa Čentéš mohol kandidatúry vzdať, bolo „asi aj trochu zbytočné,“ lebo hlasovanie sa ešte nezačalo a vo volebnom poriadku je jasne napísané, že kandidát sa môže vzdať do začiatku hlasovania. „My sme vlastne len predsedovi NR SR potvrdili, čo je napísané vo volebnom poriadku,“ zhrnul Procházka.

Ako predseda ústavnoprávneho výboru podotkol, ak sa Trnka obráti so sťažnosťou na Ústavný súd SR, bude zvedavý na argumentáciu, v čom má byť obmedzený rovnaký prístup k verejnej volenej funkcii.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM