Zo Slovenska

Fico kritizuje Európsku úniu, žiada voľno pre bratislavských školákov

Premiér Slovenskej republiky prišiel s týmto názorom pred neformálnym rokovaním lídrov 27 štátov EÚ v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Fico kritizuje Európsku úniu, žiada voľno pre bratislavských školákov
Zdroj: TASR

Zdá sa, že EÚ sa do seba zamilovala. Považovala sa za najkrajšiu, najlepšiu, ale ukázalo sa, že mnohé mechanizmy nefungujú tak, ako by sme chceli a stráca sa pozitívny pohľad na úniu a na jedinečnosť tohto príbehu. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na pôde Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti pred neformálnym rokovaním lídrov 27 štátov EÚ v Bratislave.

„Je preukázateľný záujem lídrov 27 krajín urobiť sebareflexiu a diagnózu EÚ, kde sa nachádzame po rozhodnutí Veľkej Británie odísť," povedal Fico. Zároveň zopakoval, že na summite sa bude hovoriť napr. o podobe EÚ po odchode Veľkej Británie či o bezpečnosti, ale nielen z pohľadu boja proti terorizmu, ale aj o bezpečnosti, ktorá má sociálny a ekonomický charakter. Diskutovať sa bude aj o novom investičnom prostredí, o nových formách komunikácie a o EÚ ako globálnom hráčovi.

PREČÍTAJTE SI: Boj poisťovní (1.): Všeobecná zdravotná poisťovňa láka na prevenciu aj dovolenkou

Dostanú školáci voľno?

Fico reagoval, že padlo rozhodnutie o pozitívnej komunikácii na summite. „My si môžeme zablahoželať, že sme v EÚ, únia nás veľa naučila. Je to projekt, na ktorom nám musí záležať a nemôže nám záležať na prehlbovaní rozporu," zdôraznil.

Premiér navyše apeluje na všetkých zriaďovateľov škôl, aby v piatok (16.9.) dali žiakom voľno a nedochádzalo tak k stretom verejnosti a bezpečnostných opatrení."

PREČÍTAJTE SI: Ohrozoval mravnú výchovu školáčok? Prokuratúra obvinila bývalého šéfa SNS

Fico: EÚ vždy hrala druhé husle

Na margo bezpečnosti z hľadiska terorizmu premiér podotkol, že došlo k totálnemu obratu vo filozofii EÚ.

„Hovorí sa už o totálnej ochrane vonkajších hraníc, o čom my hovoríme už dva tri roky. Hovorí sa o prudkom znížení prílevu migrantov a po tretie, ako sa postaviť k migrantom, ktorí sú už tu. Podľa nás by sa mali samotné štáty rozhodnúť, ako prispieť k riešeniu. My si vieme predstaviť technickú či finančnú pomoc," povedal šéf slovenskej exekutívy.

Premiérovi sa tiež nepozdáva, že pokiaľ ide o globálnu bezpečnosť a konflikty vo svete, EÚ vždy hrala druhé husle. „Keď USA, Rusko či Čína chceli niečo urobiť, tak to urobili. Keď chcela niečo urobiť EÚ, tak to neurobila. Hovorí sa o spoločných vojenských zboroch, ale zatiaľ je to len v rovine teoretických úvah," povedal.

PREČÍTAJTE SI: Čau, šéfe! Vykanie vo firmách je na ústupe, nahrádza ho tykanie

Robert Fico
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM