Webnoviny - Svet

FIFA chce mať o kontrolných systémoch jasno do júla 2012

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/APZÜRICH 3. mája (WEBNOVINY) – Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) stanovila júl 2012 ako termín konečného posúdenia výsledkov testov systémov na sledovanie a spätné vyhodnotenie pohybu lopty v blízkosti bránkovej čiary. FIFA skonštatovala, že kandidáti na dodanie a prevádzkovanie príslušnej technológie, ktorá by mohla mať oficiálnu vrcholnú premiéru na MS 2014 v Brazílii, musia počas júna prejaviť záujem o účasť na testoch a oznámiť miesta konania.

Experimenty sa uskutočnia v septembri až decembri za denného svetla i pri umelom osvetlení a do druhého kola na marec – jún 2012 sa dostanú systémy s aspoň 90-percentnou správnosťou pri vyhodnocovaní jednotlivých situácií.

Rada FIFA pre pravidlá (IFAB) v zime vo waleskom Newporte predbežne nedala technologickým pomôckam tohto typu zelenú, takže výsledky predbežne zostanú len v informatívnej rovine a v sporných situáciách sa rozhodcovia na vybraných štadiónoch nebudú môcť o ne oprieť. Verejnosť sa takisto nedozvie podrobnosti o jednotlivých prípadoch. Vynálezca tzv. Hawk-Eye Paul Hawkins skonštatoval: "Musíme nájsť vhodné štadióny na naše skúšky.

Potrebujeme si v prvom rade ujasniť, čo a akým spôsobom vyhodnocovať. Asi nastane všeobecná zhoda v tom, že zatiaľ nebudeme poskytovať výsledky, aby sme neohrozili autoritu arbitrov v kontroverzných kauzách."

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM