Kristína Kožiaková Kultúra

Film z Pohorelej zapĺňa kinosály: Niektorí diváci sa nedostali ani dovnútra!

Film ukázal pravdu a pozitívne ohlasy nepochádzajú len z Horehronia. Spýtali sme sa, aké sú prvé dojmy režiséra po premietaniach na Febiofeste.

Ilustračný obrázok k článku Film z Pohorelej zapĺňa kinosály: Niektorí diváci sa nedostali ani dovnútra!
Zdroj: Erik Praus

Film Zem, ktorá hľadá svoje nebo vznikal tri roky a je obrazom nielen obce na Horehroní, ale životnou realitou mnohých obyvateľov Slovenska. Už dávnejšie sme vás informovali o tom, aký odkaz by mal tento film z prostredia malebnej obce Pohorelá na Horehroní zanechať. Premietania na Febiofeste má film za sebou, a tak sme sa spýtali režiséra na ohlasy a prvé dojmy.

„Mám dobré dojmy. Po trojročnej práci je to úľava. Uvidíme, ako to zarezonuje medzi ľuďmi aj mimo nášho regiónu. Febiofest je dobrý začiatok na vyprevadenie filmu do života. Teraz plánujeme distribúciu, a ak sa podarí, film sa dostane aj do iných kútov Slovenska,“ prezradil na začiatok režisér filmu Erik Praus.

Ako nám ďalej povedal, diváci reagovali na film veľmi dobre. Téma nerozvinutého kapitalizmu sa týka, podľa jeho slov, nás všetkých, a to nielen na Horehroní.

„Je to ťažší film, žiadna romantická rozprávka o šťastnom živote v malebnom kraji plnom krojov a tradícií, ako niektorí čakali. Ukázali sme pravdu, ako ľudia v tomto našom „Malom Švajčiarsku“ žijú. Mal som obavy ako to prijmú Horehronci, tých sa to najviac týkalo. Zatiaľ mám pozitívne ohlasy a nielen od nich.“

Po premiére film absolvoval niekoľko ďalších premietaní. Najväčší záujem bol v Banskej Bystrici, kam sa kvôli nedostatku miesta v kine niektorí diváci nedostali.

„Časom to napravíme, chceme to odpremietať v našom regióne ešte niekoľkokrát. V Martine a Leviciach bola návštevnosť striedmejšia, ale napriek tomu bolo veľmi príjemné tam s ľuďmi o filme hovoriť. Bolo vidieť, že Horehronie poznajú a že sociálne otázky vo filme sa dotýkajú aj ich,“ konkretizuje ďalej Praus.

Pre Brezno24 prezradil, že filmu dosť pomohol Lukáš Janoška, ktorý je jedným z hlavných postáv vo filme, a premietania svojou osobnosťou príjemne spestril.

Môže vás zaujímať:

Nový film o Horehroncoch sa čoskoro dostane do kín: Vyspovedali sme režiséra z Pohorelej, pozrite prvé ZÁBERY!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM