Správy Krimi

Finančná správa a zákon o hazarde: Tento rok jeho dodržiavanie preverila v v 263 prípadoch

Finančná správa (FS) SR zatiaľ v tomto roku skontrolovala dodržiavanie zákona o hazardných hrách v 263 prípadoch na celom Slovensku, porušenie zistila v piatich prípadoch.

Ilustračný obrázok k článku Finančná správa a zákon o hazarde: Tento rok jeho dodržiavanie preverila v v 263 prípadoch
Zdroj: TASR

Finančná správa môže udeliť právnickým osobám pokutu od 3000 do 100 000 eur a fyzickým osobám od 2000 do 20 000 eur za prevádzkovanie hazardnej hry či podieľaní sa na prevádzkovaní hazardnej hry v rozpore s týmto zákonom. Povedala to hovorkyňa FS SR Ivana Skokanová.

Špecializované herne

Od 1. januára 2018 je navyše možné výherné prístroje či technické zariadenia obsluhované priamo hráčmi prevádzkovať len v herni, pričom v herni musí byť umiestnených najmenej 12 takýchto zariadení. V poslednom čase FS SR zaevidovala, že sa niektorí prevádzkovatelia hazardných hier snažia obchádzať zákonné povinnosti takzvanými kvízomatmi.

„Tie sa svojím charakterom najviac podobajú na hazardné hry prevádzkované na výherných prístrojoch, avšak sú doplnené o jednoduchú kvízovú otázku na začiatku hry. Pre doplnené kvízové otázky ich prevádzkovatelia označujú ako kvízomaty, aby sa vyhli licenčnému konaniu a dozoru finančnej správy,“ vysvetlila Skokanová. Takýmto spôsobom sa podľa nej rôzni podnikatelia snažia obchádzať zákonné podmienky prevádzkovania hazardných hier. Finančná správa však upozorňuje, že aj takéto zariadenia sú považované za hazardné hry a bude tieto prípady naďalej pokutovať.

Spoločnosť s poriadnym postihom

Zakročila už aj v niektorých prípadoch. „Naposledy napríklad v Námestove, Tvrdošíne a Liptovskom Mikuláši sa našli takéto zariadenia a voči spoločnosti, ktorá ich prevádzkovala, bola uložená pokuta vo výške 40 000 eur,“ podotkla Skokanová. Pokuta sa vzťahuje aj na prenajímateľa časti prevádzky pohostinstva, a to za podieľanie sa na prevádzkovaní hazardnej hry, na ktorú nebola udelená alebo vydaná licencia. V záujme predídenia komplikáciám pri vyplatení výhry takisto finančná správa neodporúča občanom, aby vkladali finančné prostriedky do takýchto zariadení.

Finančná správa vykonáva aj kontrolu nelegálneho hazardu na internete od júla 2017 na základe novely zákona o hazardných hrách. Zakročila už voči 237 webovým sídlam so zakázanou ponukou. S výzvou na ukončenie nelegálnej činnosti oslovila všetky dotknuté spoločnosti. „Subjekty majú desať dní na to, aby nelegálnu činnosť ukončili, pričom 76 z nich na základe výzvy tak urobilo. Štyri subjekty prestali prevádzkovať službu ešte pred jej zaslaním. Ak vyzvané subjekty nelegálnu činnosť neukončia, dostanú sa na zoznam zakázaných webových sídiel,“ spresnila hovorkyňa FS SR. V zozname zakázaných webových sídiel je momentálne 135 stránok.

Pokuta vo výške 500-tisíc eur

Súd na základe žiadosti finančnej správy vydal už osem príkazov na zamedzenie vykonania platobnej operácie v prospech účtov nelegálnych prevádzkovateľov a 40 príkazov na zamedzenie prístupu k webovému sídlu s nelegálnym obsahom. Za prevádzkovanie zakázaných ponúk môže byť uložená pokuta až do výšky 500 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM