Webnoviny - Svet

Firma Duslo plánuje postaviť parnú plynovú kotolňu

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto: SITA/Gabriel LiptákBRATISLAVA 6. mája (WEBNOVINY) – Spoločnosť Duslo, a.s. plánuje vybudovať parnú plynovú kotolňu. Podnik chce vybudovaním kotolne vo svojom bratislavskom areáli na mieste bývalého Istrochemu nahradiť existujúci externý zdroj pary. Výstavba novej parnej plynovej kotolne by si mala vyžiadať 750 tis. eur. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý spoločnosť predložilo na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment – EIA), celkový inštalovaný výkon kotolne by mal byť na úrovni 18 megawattov.

Podnik sa rozhodol pre túto investíciu kvôli zníženiu nákladov pri výrobe. “Para predstavuje najväčšiu energetickú nákladovú položku pri výrobe. Dlhodobý trend zvyšovania nákupnej ceny tepla výrazným spôsobom poškodzuje ekonomické výsledky spoločnosti. V súčasnosti cena pary dosahuje viac ako dvojnásobok cien z roku 2007,“ uviedol investor v posudzovanom zámere.

S výstavbou chce spoločnosť Duslo začať v polovici tohto roka

Ukončenie výstavby je naplánované koncom tohto roka. Podnik predpokladá, že doba návratnosti investičných nákladov na vybudovanie vlastného zdroja pary je necelých dva roky.

Duslo patrí k najvýznamnejším spoločnostiam chemického priemyslu na Slovensku a počas svojej histórie sa vyprofilovalo na výrobcu hnojív európskeho významu a globálneho dodávateľa gumárskych chemikálií. Od roku 2005 je súčasťou medzinárodného holdingu Agrofert Holding, a.s., ktorý pôsobí v chemickom priemysle, poľnohospodárstve a potravinárstve.

V roku 2005 Duslo získalo akcie spoločnosti Istrochem, a.s. Bratislava a od 1. januára 2006 je Istrochem jeho súčasťou. Spoločnosť Duslo má tak svoje výrobné závody lokalizované na dvoch miestach. Prevažná časť sa nachádza v tesnej blízkosti mesta Šaľa. Časť výrobných a obslužných činností sa vykonáva v Bratislave.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM